maanantai 17. elokuuta 2015

Vankilahaastattelu

Kuten lupasin edellisessä tekstissä, niin nyt kirjotan tän vankila haastattelun. Kiitokset vastauksista rakkaalle ystävälleni.

1. Miltä tuntui joutua vankilaan?
- Olin ollut vankilassa aiemminkin ennen tätä tuomiota joten linnakuviot oli tuttuja ja tiesin mitä oli edessä, joten ei siinä mielessä ollut mitään uutta tai jännittävää. Lusimaan joutuminen ei tietenkään ole ikinä mukavaa eikä etenkään tälle tuomiolle, teko kun ei ollut millään tavalla suuniteltu, se vain monien asioiden summana tapahtui. Tiesin pitkän kakun olevan tulossa niin joutui asiaa hetken pureskelemaan mutta täytyi vaan asennoitua siihen että täällä toistaiseksi pysytään.

2. Mistä istut?
- Istun pitkää tuomiota henkirikoskesta.

3. Kuinka sopeuduit vankilaan?
- Lusiminen oli ennestään tuttua, joten speuduin vankilaan hyvin. Olosuhteet ovat tietysti todella erilaiset kuin siviilielämässä niin hetki menee aina totutellessa mutta kun saa tehtyä itselleen rutiinit, alkaa aikakin liitämään.

4. Miten sinuun suhtaudutaan vankilassa?
- Vankila on sen verran tiivis yhteisö että porukkaan tutustuu nopeesti, nämä piirit ovat myös hyvin pienet niin on pieni ihme jos ketään tuttuja ei satu olemaan talossa. Sopeuduin siis tässäkin mielessä nopeasti taloon.

5. Millaista on arki vankilassa?
- Vankilaan on tarkoituksella tehty tiukka rutiini joka noudattaa normaalin siviilin aikataulua. Näin vangin arvellaan sopeutuvan nopeemmin yhteiskuntaan vapautuessaan. Päivät eivät juurikaan eroa toisistaan mutta näin aikakin kuluu mopeammin. Esimerkki tavallisen päivän aikatauluista:
7.00 herätys, ovien avaaminen ja aamupala
8.00 Mahdollinen toiminta/opiskelu (eivät nykyään enää pakollisia)
11.00 ruokatunti
12.00 työ/koulu/sellissä maleksimista
16.00 päivällinen
17.00 ulkoilu/liikunta, kestää noin tunnin jonka jälkeen sellin ovet suljetaan ja ne ovat kiinni aamupalaan saakka iltapalan jakoa lukuunottamatta. Viikonloppuisin ei ole toimintoja, ulkoilun ja lauantaisaunan lisäksi. Suljetuissa vankiloissa eli ns. kivitaloissa ollaan sellissä ainakin 20h/vrk, mikäli ei ole mukana työtoiminnassa. Viime vuosina vankilat ovat joutuneet säästökuurille ja säästöt on tehty leikkaamalla vankien työtoimintaa ja harrastemahdollisuuksia. Näin kaikille halukkaille ei ole työtä edes tarjolla ja selleissä ollaan entistä enemmän.

6. Millainen hierarkia vankilassa on?
- Vankilahierarkiassa korkeimmalla ovat pitkiä huume- ja väkivaltarikoksia istuvat "ammattirikolliset", perässä tulevat muut väkivalta-, talous- ja kaikkia rikoksia siltä väliltä istuvat. Alimpana ovat raiskarit, pedarit, vasikat yms saasta.

7. Miten paljon vankilassa on huumeita?
- Missä on huumeidenkäyttäjiä, on myös huumeita, vankilat eivät tiukasta valvonnasta huolimatta ole poikkeus. Mitä avoimempi vankila, sitä helpompi sinne on myös saada kamaa mutta tiukimminkin vartioidussa vankilassa löytyy huumeita jos löytyy rahaa.

8. Joutuuko vankilassa pelkäämään?
- Ei vankilassa ole mitään pelättävää jos et joudu alimpaan kastiin ja noudatat vankien välisiä sääntöjä.

9. Kuinka vankilassa selviää?
- Tuomiosta selviää kun ensin hyväksyy että kakku on istuttava. Päätä voi tietysti hakata seinään mutta siten tuomio tuntuu tuplasti pidemmältä ja ruikuttaminen käy nopeesti vankitovereiden hermojen ja sitä kautta oman nenän päälle. Ajasta on pyrittävä tekemään mahdollisimman mielekästä ja aika kannattaa hyödyntää, kunkin parhaaksi katsomallaan tavalla, mahdollisimman hyvin. Oli kuin pitkä kakku tahansa, lusimalla siitä selviää!

10. Miten ongelmat ratklaistaan vankilassa?
- Yhteentörmäyksiä vankilassa väistämättä tulee mutta usein ongelmat saadaan selvitetyksi puhumalla. Jos puhe ei kuiotenkaan tehoa, käytetään muita keinoja mitkä tehoaa. Jos syystä tai toisesta vankilassa ajautuu ongelmiin, on oman edun mukaista pyrkiä selvittämään asiat mahdollisimman nopeasti.

11. Jos tulee tappelu, mitä tapahtuu?
- Kivitaloista on pyritty tekemään rauhallisempia ja turvallisempia lokeroimalla ne pieniin osastoihin ja ulottamalla kameravalvonta kaikkialle sellejä ja pesutiloja lukuunottamatta. Tästä huolimatta väkivaltaa luonnollisesti esiintyy. Henkilökunnan havaitessa tappelun, sellit ja osastot suljetaan välittömästi ja osapuolet viedään eristykseen eli rundiin. Rundituomion pituus riippuu tilanteen vakavuudesta ja aiempien rikkeiden määrästä. Rundissa voidaan pitää muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Tappelusta rapsahtaa normaalisti viitisen vuorokautta rundia.

12. Millaisia vartijat ovat?
- Pampuista osa on kusipäitä jotka avoimesti halveksivat vankeja ja koittavat hankaloittaa lusimista, osa on rennompia jotka antavat vankien hommailla omiaan niin kauan kuin on rauhallista. On myös vankilakohtaista, millainen koko henkilökunta on ja miten vankeihin suhtaudutaan.

13. Mitä ikävöit vankilassa?
- Vankilassa ikävöi vapautta ja sen mahdollistamia asioita. Asiaan kuin asiaan ja niiden puutteeseen pystyy ajan kanssa tottumaan.

14. Millainen on alin kasti vankilassa?
- Alin kasti on saastaa, jolla ei ole mitään arvoa muiden vankien silmissä. Tämä porukka onkin eristetty täysin muista oman turvallisuutensa vuoksi.

15. Mitä sanoisit ensikertalaiselle joka joputuu vankilaan?
- Sanoisin ensikertalaiselle että älä esitä mitään vaan ole oma isesi, pidä huoli omista asioistasi, älä rottaile ja hoida asiasi kunnolla, ole nöyrä mutta älä nöyristele äläkä anna kenenkään hyppiä silmille! Älä myöskään pummaa tai kitise. Noita noudattamalla pääsee jo pitkälle.

16. Mitä mieltä olet vankilasta?
- Lusiminen on pitkälti hukkaan heitettyä aikaa, eikä istumaan kannata tietentahtoen hommautua. Yhteiskuntakelpoisempaa ihmistä vankila ei varmasti tee, vaan se tarjoaa loistavan tilaisuuden solmia uusia kontakteja. Jos on kuitenkin tarpeeksi motivaatiota, voi olla mahdollista opiskella tuomion aikana ammattikin. Vankeinhoidon ongelma on kuitenki8n se että se on tehty näyttämään ulospäin siltä että järjestelmä pyrkii auttamaan vakia eteenpäin elämässä sen sijaan että se niin oikeasti tekisi.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi sinulla. Minä itse pidän myös blogia omasta elämästäni ja vankilassa en ole mutta muuten minun elämä on ehkä hieman etikoista ja blogin osoite, jos sinua kiinostaa sitä lukea, on http://akkapentu.blogspot.fi/

    VastaaPoista