maanantai 9. maaliskuuta 2015

Hulttiotytön haastattelu

1. miten blogi tehdään?
- On olemassa sivustoja joiden avulla voi luoda oman blogin, esin tämä blogger mitä käytän ja tästä tykkään. Googlesta etsimällä näitä blogien tekosivuja löytyy hakusanalla "tee oma blogi".

2. Miksi aloit pitää blogia? Mitä odotuksia sinulla oli?
- Halusin alkaa blogata omasta elämästäni hyvin avoimesti ja rehellisesti koska elämäntyylini on monille vieras asia. Haluan avata tätä todellisuuttani muille ihmisille ja saada heidät tajuamaan että päihdeongelmainenkin on ihminen siinä missä muutkin ja olla varoittavana esimerkkinä. En toivoisi kenellekään tällaista elämää, siksi kerron siitä avoimesti. Ajattelin että saisin ehkä muutaman lukijan, mutta lukijoita onkin tullut jo noin 1000 kävijää päivässä hyvin nopeassa ajassa, se yllätti.

3. Mitkä ovat olleet yllättävimpiä palautteita?
- Se, että yllättävän moni ymmärtää minua. Pääasiassa palaute on ollut ymmärtävää, tsemppaavaa ja positiivista, mutta negatiivisia kommenttejakin on tullut, kuten jopa yksi "tappouhkaus" ja minua on haukuttu kaiken maailman nimillä.

4. Miksi blogia kannattaa seurata? Mikä siitä tekee erikoisen?'
- Blogini kertoo avoimesti narkomaanin elämästä, alamaailman kulttuurista, omasta toipumisprosessistani, menneisyydestäni, traumoista, hyvin rankista asioista jotka ovat totta. Harva uskaltaa kirjoittaa tällaisesta aiheesta näin avoimesti ja vielä julkisesti. Saas nähdä miten tämä blogi päättyy, onko sillä onnellinen vai ikävä loppu? Aion kirjoittaa tätä kuolemaani asti.

5. Kun käsittelet aihetta josta harvemmin puhutaan, oletko saanut yhteydenottoja kohtalotovereilta? Onko tullut syvempiä yhteyksiä?
- On tullut kommentteja kohtalotovereilta, päihdeongelmaisten läheisiltä, päihde alan ihmisiltä ja ihan randomeiltakin. Lukijakuntani on monialainen. Olen blogini ansiosta päässyt tekemään yhtä lehteä ja sitten on yksi toinenkin projekti tullut työn alle.

6. Onko kohtelu sinua kohtaan muuttunut päihdepolilla blogsi ansiosta?
- Ehkä vähän. Ne arvostaa sitä että uskallan kirjoittaa näin vaikeista asioista.

7. Mitä toivot blogisi tulevaisuudelta?
- Että sitä seuraisi mahdollisimman moni ja että päihderiippuvaisiakin alettaisi ymmärtää enemmän. Nykyään meitä (varsinkin narkkareita) kohdellaan kuin roskaa esim sairaaloissa. (palaan tähän myöhemmin)

8. Mikä sai sinut bloggaamaan? Mitä hyvää/huonoa siitä on seurannut?
- Haluni tuoda julki tällainen elämäntyyli ja sen kauheus. Blogini toimii myös päiväkirjanani ja on aika terapeuttista kirjoitella. Tykkään tästä. Hyviä seurauksia ovat olleet ihmisten ymmärrys, hyvät keskustelut, omien asioideni selkeytyminen, pari työprojektia (se lehti ja se toinen juttu), lukijoiden kommentit (jotka ovat ehdottoman tärkeitä minulle, arvostan lukijoitani)  ja huonoja seurauksia ovat olleet "tappouhkaus", ylenpalttisen paskan puhuminen ja haukkuminen keskustelufoorumeilla, aiheettomat rikosilmoitukset ja tuomitseminen.

9.Mitä haluaisit sanoa muille päihdeongelmaisille?
- Hakekaa ihmeessä apua! Älkää jääkö tuleen makaamaan. Vaikka avun saanti on vaikeaa, sitä kuitenkin kannattaa yrittää. Kyseessä on kuitenkin oma henki! Älkää lannistuko, aina on mahdollisuus päästä irti jos sitä itse haluaa täydestä sydämestään. Kaikki lähtee itsestä!

10. Onko blogi herättänyt keskustelua muualla?
- On. Kuten jo kerroin, olen saanut niskaani aikamoista paskasadetta eri keskustelufoorumeilla. Kyllä niitä puolustajiakin löytyy. En välitä siitä paskasateesta, mulla on suurempiakin ongelmia ja se paskasadekin tuo mun blogiani julki. Kiitos siis teille haukkujille, teette musta kuuluisan. Ja kiitos teille jotka ymmärrätte mua, arvostan sitä.

11. Olisitko valmis auttamaan/muuttamaan päihdeongelmaisten ja syrjäytyneiden asemaa yhteiskunnassa?
- Kyllä. Toivoisin että avun saanti olisi helpompaa ja kohtelu ihmisarvoisempaa ja näihin asioihin paneuduttaisi syvemmin ja vakavammin esim. eduskunnasa. Tällä hetkellä päihdeongelmaiset ja syrjäytyneet ovat sitä "unohdettua kansaa". Sen haluaisin muuttaa.

12. Jos saisit päättäjien huomion, mitä tekisit/sanoisit?
- Että tätä "alinta kastiakin" täytyy auttaa. Asiat ovat ihan retuperällä tällä hetkellä kun avun saanti on mitä on eikä ongelmien alkulähteisiin perehdytä. Päihdeongelmaiset ja syrjäytyneet vaan unohdetaan. Ihmisiä mekin ollaan! Tätä menoa tilanne vain pahenee.

13. Mitä alamaailman kulttuuri on saanut sinussa aikaan?
- Olen joutunut alkaa kunnioittamaan aivan vääränlaista elämäntyyliä ja "lakeja", uponnut syvemmälle suohoni ja maailmankuvani on vääristynyt.

14. Miten olet kestänyt narkomaanin leiman? Miten se on vaikuttanut sinuun ja miten sinuun suhtaudutaan?
- Kerran leimattu, aina leimattu. Ei ole helppoa kantaa tällaista leimaa. Päät kääntyy, paskaa puhutaan, minua vihataan ja pelätään. Tuomitaan pelkkien huhujen perusteella eikä anneta edes mahdollisuutta ihmisarvoiseen kohteluun. Kyllä niitäkin on jotka ymmärtää, onneksi. Sitä vaan tuntee olevansa niin yksin.

15. Millaista on päihdeongelmaisen kohtelu terveydenhuollossa?
- Jos hakee apua, sitä ei yleensä saa. Vaikka menisi käsi irti sairaalaan, ei saisi kipulääkkeitä koska on päihdeongelma. Terveydenhuollossa vallitsee luottamuspula, eikä edes haluta ymmärtää. Kohtelu on tylyä, jopa röyhkeää. Minullekin on sanottu lääkkeitä pyytäessäni että "osta katukaupsata" ja pöpilässä että "tapa itsesi, ainiin, mutta sähän teetkin sitä koko ajan" ja samantien heitetty ulos pöpilästä siksi kun käytän aineita. Eli avun saanti on hyvin vaikeaa ja kohtelu törkeää narkkarin leiman takia.

16. Millainen on yhteiskunnan suhtautuminen narkomaaneihin?
- Tässähän se on jo tullut ilmi aika hyvin. Tuomitaan, vältellään, pelätään, vihataan, unohdetaan... Ihan kuin ei edes olisi ihminen, kohtelu on sen mukaista. Tähän täytyy tulla muutos, minäkin olen ihminen ja ansaitsen ihmisarvoisen kohtelun, niin myös jokainen kohtalotoverini.

13 kommenttia:

 1. Ai sulle on jossain psykiatrisella sanottu, että "tapa itsesi, ainiin, mutta sähän teetkin sitä koko ajan" ? Älä puhu paskaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan puhu paskaa. Moision sairaala Mikkelissä, lääkäri on venäläinen nimeltä Razia Mung (en tiedä miten nimi kirjoitetaan) ja se on kehottanut muitakin portilaitaan itsemurhaan.

   Poista
 2. Tuomitseminen on kyllä ikävää! Mutta toisaalta, kun ajatellaan, niin ehkei olekaan hyvä antaa kenellekään sellaista kuvaa, että päihteiden järjetön käyttö olisi millään tapaa hyväksyttävää. Hyviä puolia, kun narkkaamisesta ei tahdo löytyä! :c Jos huumeheikkien päitä siliteltäisiin kaikkialla, niin olisiko esimerkiksi ihmisillä vielä pienempi kynnys alkaa käyttää huumeita, kuin tällä hetkellä. Ajatellaan esimerkiksi vaikka sinä 13-vuotiaana. Noh, ei voi tietää.

  Pelkäämiseen on pakko palata kans, että monesti muut kuin huumeiden kanssa tekemisissä olleet eivät aina ihan tiedä ja tunnista milloin jokin henkilö on huumeiden vaikutuksen alaisena. Vielä vaikeampaa olisi arvata minkä huumeen vaikutuksen alaisena joku henkilö on ja onko hän esimerkiki arvaamaton ja aggressiivinen. Itse jännitän ja pelkään paljon narkomaanien kohtaamista juuri siksi, että pelkään narkkarin napsahtavan ja hyökkäävän yhtäkkiä kimppuuni. En tiedä sitten, onko tämä pelko edes aiheellista.

  Mutta suuri osa näistä peloista ja välttelyistä johtuu varmaankin siitä, ettei ihmiset tiedä näistä asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kyllähän narkkareiuden kanssa kannattaa olla varuillaan, monet on todellakin arvaamattomia. Mutta ei kaikki. Sitä vaan ei voi tietää että onko tää nyt se asiallinen vai arvaamaton tapaus. Meitä on monia, kaikki erilaisia.

   Poista
 3. Hemmetti kirjotin piiiiitkän kommentin ja se katos just ku olin lähettämässä. Niin tosta terveydenhuolto alan asenteista riippuvaisiin ihmisiin kohtaan kirjotin pitkät tarinat... Mut kuitenkin tiivistettynä.
  Kaikilla saa olla omat mielipiteensä päihteistä ja narkomaaneista
  Ym mutta sitten on kyl väärällä alalla jos ei osaa hoitaa jokaista asiakasta ammattitaidolla, ihmisarvoa kunnioittaen ja myötätuntoisesti. Nää käydään jo läpi ensimmäisenä läpi hoitoalan koulutuksessa. Mut joo surullista ihmisten ennakkoluulot pelot ja asenteet. Jos vähän ees osais
  Ajatella itseään toisen asemaan eikä näkis vaan omaa
  Napaa ja "paremmuuttaan" ni
  Maailma ois nii
  Paljon parempi paikka. Mut joo, paras blogi. Videopostaus olis ihana! Ois siisti päästä näkee vaikla joku minun päiväni video. Tsemppiä!:) t. Hoitsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeessa! Kerrankin joku joka ymmärtää hoitoalalla, kiitos. Olen ajatellut tota videobloggaamista ja keräilen tässä rohkeutta sen toteuttamiseen, eli aion kyllä kokeilla videobloggaamista tekstien ja kuvien lisäks kun niin moni on sitä toivonut. Vaikutat hyvältä hoitajalta, jatka samaan malliin! sun kaltaisias pitäis olla enemmänkin. :)

   Poista
  2. Hulluhan tuo Raziat mungi, mikälie onkaan, itse kuulin että olisi Afganistanista. Tiedä sitten, taitaa olla vikaa koko suvussa, taitaisi itse kaivata suljettuahoitoa(koko suku?). Mutta nämä nyt ovat vain henkilökohtaisia mielipiteitäni ja sillä näistä asioista kerron, koska olen itsekkin kyseisessä "sairaalassa" " vieraillut". Sais itse maistaa omia myrkkyjään. Kaikella rakkaudella vain. <3 :)

   Poista
 4. Se on Razi nähny kaikenlaista elämässään niin on aikalailla realiteetit ja priorisointi hallussa.

  VastaaPoista
 5. Oon sairastanut vakavaa masennusta ja ahdistuneisuus häiriötä noin. puoli vuotta ja minulla on siihen lääkitys. Oma lääkärini oli sairauden takia pois ja tarttiin nopeasti sairasloman jatkoa varten uuden lausunnon ettei tarvii kelan kanssa sit tuista vääntää uudestaan ja mut laitettiin Raziat Mungille... Minuutissa hän päätteli ettei minulla ole masennusta enkä ole ahdistunut. Sitten hän vasta katsoi potilas tietoni ja huomasi että minulla on lääkitys johon hän sanoi että se on turhaan ja pärjään ilmankin... Kela on katkaissut nyt tukeni koska lausunnossa lukee että minulla on lievää masentuneisuutta mutta ei masennusta. Hän tosiaan sanoi että oli viimeistä viikkoa pankalammella töissä koska ilmeisesti oli saanut potkut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hitto! Toi on niin tyypillistä siltä. Muakin Se kehotti tappaa itteni, ja muutamaa muutakin. Kannattaa tehdä siitä valitus. Se ois ihan aiheellista kun oot joutunu noin hankalaan tilanteeseen. Ja jos vaan mahdollista niin käy pian toisella lääkärillä.
   Mua on pitkään ihmetyttäny et miks toi Mung Möng tollanen on. Sehän ote kuuluis osaston puolelle ja ihmettelen ettei Se Viel oo sinne päätyny!
   Paljon voimia sulle! Rukoilen sun puolesta et asiat järjestyis.

   Poista
 6. Raziat Mungi on huippu psykiatri. Nyt ovat potilaiden mielipiteet täällä tautinsa lumoissa. Kuka kehtaa ammattiauttajaansa arvostella,joka on ollut auttamassa Suomessa jo kymmeniä vuosia! Potilas ei ole helpoin paikka lääkärillekään. Minäkin sanoisin potilaalle että siitä vain jos ei hoito kelpaa. Jos kivempi on mennä palasiksi junan alla tai siniseksi hirressä.

  VastaaPoista