sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Näin ei kannata toimia

 Jos haluat hyvän parisuhteen, ÄLÄ TEE näitä asioita: 

☆ Älä anna katteettomia lupauksia. Jokainen petetty lupaus rikkoo luottamusta ja antaa sinusta sellaisen kuvan, ettet välitä paskaakaan siitä, mitä puolisollesi lupaat. Se taas kertoo, ettet arvosta häntä. 

☆ Älä yritä kontrolloida, eristää ja manipuloida puolisoasi. Sellaiset toimenpiteet eivät kuulu parisuhteeseen. Ne vain tukahduttaa ja kuihduttaa rakkautta, koska mikään näistä ei kuulu aitoon rakkauteen. Rakkauteen kuuluu terve erillisyys ja itsenäisyys. Toista ei saa vangita itselleen. Rakkauteen kuuluu vapaus. Toista ei voi omistaa eikä hallita mielivallalla. Sellainen vain tuhoaa suhteen. 

☆ Älä koskaan uhkaile erolla. Se kertoisi vain, ettet oikeasti rakasta puolisoasi. Rakastava puoliso ei uhkaisi hylätä toista. Sellainen ei tulisi mieleenkään! Toistuvat erouhkaukset rikkovat luottamuksen. Ne tappavat läheisyyden, koska puolisosi ei kykene luottamaan siihen, että pysyt hänen rinnallaan. Jatkuvan hylkäämisen uhan alla elävä ei uskalla lähetyä toiseen, eikä ihme. Jos toinen uhkaa toistuvasti hylätä, ei ole ihmekään, jos puoliso vetäytyy eikä uskalla lähentyä. 

☆ Älä uhkaile pettämisellä, äläkä varsinkaan ole uskoton. Jos todella rakastaa toista, silloin uskottomuus ei tule kyseeseen. Rakastava puoliso pysyy uskollisena, oli tilanne mikä tahansa. Joka uhkaa pettää (ja vielä toteuttaa uhkauksensa), todistaa itse, ettei rakasta eikä ole luottamuksen arvoinen. Uskoton puoliso on tyhjän veroinen, petollinen ja rakkaudeton olento. Joka pettää puolisoaan, ei oikeasti rakasta häntä. Jos olet uskoton, voit olla varma siitä, että puolisosi kokee sinut likaisena ja vastenmielisenä, eikä halua olla lähelläsi hetkeäkään. Ja siitä saa syyttää vain itseään. Jos siis haluat tuhota parisuhteesi, uskottomuus on siihen erittäin tehokas keino. 

☆ Älä koskaan kohtele puolisoasi väkivaltaisesti. Miksi haluaisit, että toinen joutuu pelkäämään sinua? Pelossa eläminen ei kuulu parisuhteeseen. Väkivalta ei kuulu parisuhteeseen, ja joka väkivaltaa harjoittaa, todistaa itse olevansa kyvytön ratkaisemaan ongelmia rakentavasti. Väkivalta ei rakenna, vaan se tuhoaa. Miksi haluaisit tuhota sitä, jota sinun kuuluisi rakastaa ja suojella? Väkivalta tappaa rakkauden ja läheisyyden. Kuka haluaisi läheisyyttä ihmiseen, joka kohtelee väkivaltaisesti? Sehän on vaarallista. 

☆ Älä tee seksistä pakkoa. Jos seksistä tulee pakko, se ei enää ole rakkautta, vaan väkivaltaa ja toisen orjuuttamista. Se on hyväksikäyttöä ja julmuutta. Sellainen tuhoaa ihmisen seksuaalisuutta hyvin pahasti. Seksiin pakottaminen ja painostaminen ovat seksuaalista väkivaltaa ja pakkoseksi on erittäin tuhoisaa seksuaalista väkivaltaa. Sehän on sama asia kuin raiskaus, jos toinen joutuu vastoin tahtoaan seksuaaliseen tekoon. Varsinkin, jos siihen liittyy uhkailua ja painostamista. Ei ole ihmekään, jos puoliso kokee seksin kauhistavana, jos seksistä on tehty PAKKO. Pahimmillaan pakkoseksi tuhoaa toisen seksuaalisuuden kokonaan. Ja siitä saa pakottaja syyttää vain itseään. 

☆ Älä alista, halvenna, hauku, mitätöi ja syyllistä puolisoasi. Sellainen on henkistä väkivaltaa, eikä se kuulu parisuhteeseen. Puolison haukkuminen huoraksi on liiankin yleinen ilmiö sellaisten tyyppien taholta, jotka itse ovat uskottomia ja petollisia. Vain ilkeät paskiaiset haukkuvat ja mitätöivät toisia, koska kokevat itse sisimmässään olevansa mitättömiä. Tekemällä toiset huonoiksi he voivat kokea olevansa muita parempia. Sellainen ei kuulu parisuhteeseen. Puolisoiden tulisi olla samalla viivalla, tasavertaisia ja samalla puolella. Toista vastaan ei ole tarvetta hyökätä silloin, kun ollaan yhtä. 

☆ Älä yritä muuttaa puolisoasi mielesi mukaiseksi. Anna hänen olla oma itsensä, silloin hän voi parhaiten. Vaikka hän ei olisikaan juuri sellainen kuin haluat, mitä sitten? Ei hänen tarvitsekaan olla! Jos yrität alkaa ahtaa toista ihmistä muottiin, jonka olet itse valanut, voit olla varma, ettei toinen mahdu eikä sovi siihen. Hän ei edes kuulu siihen! Hänen kuuluu olla sellainen kuin on. Toista ei voi muuttaa sellaiseksi kuin itse haluaa. Jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on. Toisen väkisin muuttamisen yrittäminen on henkistä väkivaltaa, eikä se tuota toivottua lopputulosta, vaan pelkkää tuskaa ja tuhoa. On fiksumpaa tukea toista omalla kasvun tiellä ja antaa hänen olla oma itsensä. 

☆ Älä syytä puolisoasi kaikista ongelmistanne. Toinen EI voi olla aina se syyllinen kaikkiin ongelmiin. Katso peiliin (varsinkin, jos teet tässä mainittuja asioita)! Jos itse toimii paskamaisesti ja suhdetta tuhoavalla tavoilla, on turha syyttää puolisoa suhteen ongelmista. Nehän ovat itse aiheutettuja! 

☆ Älä projisoi omia vikojasi ja puutteitasi toiseen. Ota vastuu itsestäsi ja ole rehellinen. Omien vikojen projisointi toiseen on pelkkää itsepetosta ja se pahimmillaan vääristää toisen persoonallisuutta. Toisella on omatkin viat kannettavanaan, ja jos vielä sysäät omat vikasi hänen niskoilleen, taakka on liian raskas. On alhaista projisoida vikansa toiseen. Terve aikuinen ei tee niin, vaan näkee itsensä realistisesti ja ottaa vastuun omista vioistaan ja puutteistaan. Hänellä ei ole tarvetta viskata niitä toisten niskoille. 

☆ Älä vääristele tosiasioita äläkä harrasta gaslightingia. Sellainen toiminta osoittaa vain, että niiden tekijä on petollinen, valehteleva ja manipuloiva ilkiö, joka yrittää vääristää totuutta ja horjuttaa toisen mielenterveyttä. Toisen väittäminen hulluksi kuuluu tähän ilmiöön. Esim jos toinen on ollut petollinen ja puoliso osuu liian lähelle totuutta, häntä aletaankin väittää vainoharhaiseksi hulluksi, joka on niin irti todellisuudesta, ettei hän voi ymmärtää, miten asiat ovat. Sellainen on todella väärin ja kertoo vain siitä, ettei toinen halua ottaa vastuuta teoistaan, ja hyökkää vielä syyttömän ihmisen kimppuun väittämällä tätä hulluksi! Sellainen on alhaista. Rakastava puoliso ei toimisi näin. 

☆ Älä vähättele puolisosi näkemyksiä, vaan ota hänet vakavasti. Älä kuvittele olevasi aina oikeassa, koska se on mahdotonta. Kuuntele puolisoasi äläkä kuvittele tietäväsi, mitä hän aikoo sanoa. Älä puhu päälle vaan kuuntele ja OTA HÄNET VAKAVASTI. Hänenkin asioillaan on merkitystä. Älä kuvittele hänen olevan automaattisesti väärässä, koska sekin on mahdotonta. Jos et ota puolisoasi vakavasti, hänelle on selvää, ettei hänen sanansa ja näkemyksensä merkitse sinulle mitään. Sellainen tukahduttaa läheisyyden. Jos toinen ei tule kuulluksi, hän etääntyy ja alkaa ajan myötä kokemaan vihaa. Ketä tahansa alkaisi suututtaa, jos toinen ei kuuntele eikä ota vakavasti. 

☆ Älä koskaan uhkaa vaihtaa puolisoasi toiseen. Sehän vain kertoisi, ettet todellakaan rakasta puolisoasi, koska voit tuosta vain vaihtaa hänet toiseen, jos hän ei miellytä sinua. Ei se mene niin, että jos toinen ei tee kuten haluat, voit vaihtaa hänet toiseen, jos oikeasti rakastat häntä. Sellainen ei kävisi mielessäkään. Jos aidosti rakastaa toista, kukaan ei voi korvata häntä. Ja jos rakastaa toista, silloin ei edes ajattele, että voisi vaihtaa hänet johonkin toiseen, koska kukaan ei voisi korvata häntä. 

☆ Älä uhkaile äläkä kiristä puolisoasi. Sellainen toiminta vain tuhoaa suhdetta ja antaa ymmärtää, että olet vaarallinen ja epäluotettava. Miksi häpäisisit itsesi toimimalla näin? Aikuiset pystyvät neuvottelemaan asiallisesti, eikä siihen tarvita uhkailuja eikä kiristämistä. Sellainen olisi vallan väärinkäyttöä ja erittäin typerää. 

☆ Älä kohtele puolisoasi julmasti ja armottomasti. Vain empatiakyvyttömät ihmiset tekevät niin. Ole mieluummin armollinen ja reilu toista kohtaan. Silloin toinen voi arvostaa sinua. Mutta jos olet julma ja armoton, sinua on mahdoton arvostaa. Toista ei voi kohdella miten tahansa ja olettaa, että toinen vain sietää kaiken ja edelleen rakastaa. Julmuus tuhoaa rakkauden. Ja armottomuus saa ihmisen kauhistumaan sitä, kuinka kylmä ja julma toinen voi olla. Sellainen kohtelu saa toisen pakenemaan. Ja myös läheisyys pakenee siinä mukana. 

☆ Älä alista puolisoasi hirveiden vaatimusten ja paineiden alle. Älä ole mielivaltainen. Jos jotain toiselta vaaditaan, sen pitäisi olla sellaista, jonka itsekin tekee ja toteuttaa. Jos jatkuvasti vaatii toiselta ties mitä, se antaa kuvan, että toinen on riittämätön. Eikä kukaan ole riittämätön. Jokainen riittää sellaisena kuin on. 

☆ Älä kohtele puolisoasi kuin esinettä. Hän on arvokas ihminen, ja ansaitsee hyvää kohtelua. Toinen ei ole mikään objekti, jota voi kohdella miten huvittaa. Jos et osaa arvostaa toista, tuskin myöskään osaat häntä rakastaa. Se, miten toista kohtelet, kertoo vain sinusta itsestäsi. Älä siis häpäisi itseäsi kohtelemalla puolisoasi häpeällisesti. 


Jos näitä teet, TUHOAT itse parisuhteesi, ja siitä et voi syyttää ketään muuta kuin vain ja ainoastaan ITSEÄSI. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti