perjantai 17. tammikuuta 2025

Tunnista emotionaalinen hyväksikäyttö

Tämä on teksti siitä, miten tunnistaa sen, jos sinua kohdellaan välineenä eikä arvokkaana ihmisenä. Kun joku väittää, ettei pidä sinua omistusesineenä, mutta käyttäytyy näillä tavoilla, hän valehtelee.

Itsetuntemus ja hyvä ihmistuntemus ovat iso apu tunnistamaan emotionaalinen vampirismi. Omaa kehoa kannattaa kuunnella ja omiin havaintoihinsa kannattaa luottaa. Kun koet toistuvasti joutuvasi käytetyksi ja tyhjiin imetyksi tietyn henkilön seurassa, tämä hälytysmerkki kannattaa ottaa todesta. Terve ihmissuhde ei ole yksipuolinen ja uuvuttava, eikä siinä kohdella toista jonain hemmetin tukipalveluna vailla vastavuoroisuutta. 

Jos toistuvasti annat itsestäsi ja jäät vaille vastavuoroista kohtaamista, kyseessä on todennäköisesti emotionaalinen vampyyri.  Tällainen ihminen paljastaa ajattelutapansa ja peitetyt motiivinsa yllättävän selkeästi, jos osaat lukea hänen käytöksensä ja asenteensa rivien välistä. Hänen kanssaan kohtaamiset jäävät yksipuolisiksi ja joudut kantamaan hänen taakkojaan hänen eläessään vastuuttomana loisena kustannuksellasi. Sen sijaan hän pitää oikeutenaan heittää vastuunsa sinun niskaan  ja tuhota elämääsi vastuuttomuudellaan. 

Hän heittää ongelmansa ja pimeät puolensa sinun kannettavaksesi ja karttaa vastuun ottamista kuin ruttoa. Eikä sinulla ole hänen mielestään oikeutta edes tuoda esiin hänen haitallista toimintaansa, jos tuot, muutut pahaksi viholliseksi, kehtaatkin loukata häntä puhumalla suoraan. Hän ei kykene aidosti kuuntelemaan sinua, vaan tekee sinusta oman kuuntelijansa ikään kuin olisi itsestäänselvää, että sinun on oltava ainainen kuuntelija jopa uupuneenakin. Jos osoitat huomiota toisille ja tukeudut toisiin, hän loukkaantuu ja kokee mustasukkaisuutta. Tämä toiminta todistaa, hän ei näe todellista arvoasi vaan käyttää sinua hyväkseen. 

Vaikka hän kovaan ääneen kieltäisi hyväksikäytön, tällainen käyttäytyminen ei lakkaa olemasta emotionaalista hyväksikäyttöä, johon sisältyy myös manipulointia ja henkistä väkivaltaa. 

Tämä kaikki sinun kuuluisi vain sietää kiltisti, onhan hänellä toimintaansa niin "pätevät syyt" ja "oikeutukset" (oman egon tarpeet, suojelu ja mukavuus). Hän "ei missään nimessä halua satuttaa sinua", eihän hänellä ole mitään "pahoja aikeita", hän on todellinen "hyväntekijä" ja toimii täysin "puhtain  motiivein" (jotka pohjaavat sairaalloiseen itsekkyyteen). Eihän hän voi olla pahantekijä, eikä varsinkaan voi tehdä pahaa, kun hän toimii tällaisella (valheellisella) asenteella, jonka hänen käytöksensä todistaa itsepetokseksi. 

Hän kokee, ettei hänen tarvitse toimia vastavuoroisesti, vaan hän tekee sinusta tarpeidensa täyttäjän ja energiavaraston kysymättä sinulta siihen edes lupaa. Hänen oikeutensa on olla ainainen ottaja ja sinun ainainen antaja. Ja koska hän saa sinulta haluamaansa, hän ei tyydy siihen, vaan tarkertuu yhä tiukempaan kuristusotteeseen, vieläpä hyvin salakavalasti ja hienovaraisesti. Vähä vähältä hän tunkeutuu elämääsi, vie kaken ajan, tilan ja huomion (siihen hän pyrkii) voidakseen kontrolloida sinua ja omistaa sinut. 

Tietenkin hän kieltää tämänkin, ja loukkaantuu siitä, että kehtaat edes ajatella hänestä tuollaista! Hänen oma käytöksensä on paljastanut hänet ja herättänyt nuo ajatukset, jotka eivät ole aiheettomia kyseistä käytöstä kohdatessa. Se, että hän ei näe sinua erillisenä ja arvokkaana ihmisenä, vaan välineenä tai omistusesineenä, ilmenee lukuisilla tavoilla. Tässä lista emotionaalisen vampyyrin tunnistettavista piirteistä ja käytöksistä, jotka osoittavat hänen välineellistävän ja hallitsevan asenteensa, joka pyrkii omistamaan sinut:


1. Sinun tarpeesi ovat toissijaisia

Hän ei aidosti kuuntele tai huomioi tarpeitasi. Hän tekee sen sijaan sinusta ainaisen kuuntelijan, jonka täytyy huomioida hänen pohjattomat tarpeensa. Jos tuot esiin omia tarpeitasi, ne joko sivuutetaan, vähätellään tai niiden teeskennelty täyttäminen esitetään suurena uhrauksena hänen puoleltaan. Hän tekee tarpeidesi teennäisestä täyttämisestä spektaakkelin, jossa hän korostaa omaa uhrautumistaan puolestasi. Vaikka hän tällöinkin keskittyy vain itseensä, silti hän jaksaa muistutella näistä "uhrautuvan rakkauden" performansseista, jotka eivät antaneet sinulle aidosti, vaan keskittyivät ottamaan itselleen. Sinun olemassaolosi määrittyy sen kautta, mitä voit tarjota hänelle.

Esimerkki: Kun sanot tarvitsevasi aikaa itsellesi, hän vastaa: "Ai, etkö sinä arvosta sitä, mitä minä olen tehnyt hyväksesi?"

(Käännettynä: Sinun tarpeesi ovat merkityksettömiä minun tunteisiini verrattuna.)


2. Hän ei ymmärrä rajoja

Vaikka hän saattaa tekopyhänä kannustaa sinua asettamaan rajoja toisille, hän olettaa, ettei sinulla saisi olla rajoja hänelle. Hän rikkoo rajojasi toistuvasti ja kääntää sinut pahantekijäksi, jos sanot siitä. Sinun henkilökohtaiset rajasi eivät merkitse hänelle mitään, koska hän ei näe sinua erillisenä persoonana. Hän ottaa itselleen oikeuden olla mukana kaikessa, missä hän kokee haluavansa olla, riippumatta siitä, miten se vaikuttaa sinuun. Hän kokee rajasi loukkauksena egolleen, koska ne estävät häntä täyttämästä tarpeitaan. Koska hän pitää sinua jatkeenaan, hänelle on automaatio, ettei rajojasi tarvitse kunnioittaa. Vaikka hän kieltäisi tämän, hänen käytöksensä osoittaa päinvastaista.

Esimerkki: Jos yrität vetää rajoja, hän loukkaantuu ja uhriutuu: "Miten voit olla noin kylmä minua kohtaan?" Kun pidät kiinni rajoistasi, sinä oletkin hänen mielestään se itsekäs ihminen, vaikka todellisuudessa hän pyrkii toimimaan itsekkäästi jopa sinun hyvinvointisi kustannuksella. 

(Käännettynä: Sinulla ei ole oikeutta rajata minua elämästäsi.)


3. Omistuksellinen asenne

Hän ei näe sinua tasavertaisena kumppanina tai ystävänä, vaan enemmänkin omaisuutena, jota hänellä on oikeus hallita. Hän kokee alitajuisesti, että sinulla ei ole oikeutta tehdä mitään, mikä ei suoraan palvele hänen tarpeitaan. Jos annat aikaasi, huomiotasi ja kehujasi toisille, hän kokee mustasukkaisuutta, joka voi ilmetä passiivis-aggressiivisella käyttäytymisellä, jonka tarkoituksena on rangaista sinua. Mitä enemmän annat toisille, sitä enemmän hän vaatii sinua antamaan hänellekin, moninkertaisesti sen, mitä koki menettävänsä. Vaikka hän tämänkin kieltäisi, tässä vaiheessa on jo selvää, että hän pettää vain itseään, koska toiminta todistaa juuri päinvastaista. Mitä enemmän hän kieltää käytöstään ja sen motiiveja, sitä voimakkaammaksi hänen itsekäs käytöksensä muuttuu.

Esimerkki: Jos vietät aikaa muiden ihmisten kanssa, huomioit toisia ja sinulla on vielä hauskaa, tämä saa hänet kokemaan passiivista raivoa ja mustasukkaisuutta. Jos teet päätöksiä ilman häntä, hän reagoi mustasukkaisesti tai passiivis-aggressiivisesti: "Onko se nyt tärkeämpää kuin minä? Eihän sinua enää edes kiinnosta, miten minulla menee!"

(Käännettynä: Sinä olet minun – muiden kanssa olemisesi loukkaa minua. Kaikki aikasi ja huomiosi kuuluu minulle.)


4. Sinun roolisi on täyttää hänen tarpeensa

Emitionaalinen vampyyri suhtautuu sinuun kuin olisit hänen henkilökohtainen terapeutti, palvelija tai pelastaja. Tämä sairas asetelma ilmenee jokaisessa kohtaamisessa. Hän keskittää kaiken huomion itseensä ja vuodattaa egosentristä ongelmiensa vyöryä niskaasi, mielellään tuntikausia. Jos yrität vaihtaa aihetta, hän kääntää sen pian takaisin itseensä. Hän odottaa, että kannat hänen taakkaansa, mutta ei tarjoa vastineeksi mitään, mikä tukisi sinua. Hänen osoittamansa "tuki ja kuuntelu" eivät ole aitoja, vaan manipulatiivisia välineitä, joita hän käyttää näyttääkseen siltä, että hän välittää ja on kiinnostunut sinusta. Kuitenkin hän on pian kääntänyt aiheen takaisin itseensä. Aito empatia loistaa poissaolollaan ja koko touhu on pelkkää pinnallista teeskentelyä. Vaikka hän teeskentelee kuuntelevansa ja tukevansa, hän välttelee kohtaamasta tunteistasi ja tarpeitasi, koska niiden kohtaaminen vaatisi oman haavoittuvuuden rehellistä kohtaamista. Ja se ei häntä kiinnosta.

Esimerkki: Hän vaatii sinulta jatkuvaa tukea ja huomiota, mutta jos sinä tarvitset tukea, hän katoaa tai vaihtaa puheenaiheen itseensä: "Kyllä minäkin olen kokenut jotain tuon tapaista. Muistankin juuri tilanteen, jossa minä..." ja jälleen hän vuodattaa ongelmiaan ja ohittaa sinun tunteesi ja tarpeesi. Ne ovat hänelle vain ponnahduslautoja kääntää keskustelu itseensä. 

(Käännettynä: Sinulla ei ole oikeutta ilmaista itseäsi rehellisesti. Sinä olet täällä minua varten, en minä sinua varten.)


5. Sinua hallitaan syyllistämällä

Hän käyttää syyllisyyttä hallinnan välineenä. Jos et toimi hänen toiveidensa mukaan, hän saa sinut tuntemaan, että olet itsekäs, julma tai rakkaudeton. Hän voi tehdä kaiken tämän sanomatta sanakaan. Hän on taitava syyllistämään pelkällä olemuksellaan ja käyttää passiivis-aggressiivisuutta keinonaan ilmaista, että olet paha ihminen, kun et keskity häneen. Kun yrität tuoda esiin hänen käytöksensä, hän kieltää sen yhä uudestaan pyrkien saamaan sinut epäilemään omaa havaintokykyäsi. Tämä manipulointi on suoraa seurausta siitä, että hän ei näe sinua itsenäisenä ihmisenä, vaan jonain, joka on olemassa hänen mukavuutensa takaamiseksi. Jos otat tämän esiin, hän aloittaa narsistisen uhriutumisen toimintakaavan, jossa sinä olet automaattisesti pahantekijä, vain, koska kehtaat sanoa rehellisesti sen, että hän kaltoinkohtelee sinua.

Esimerkki: Kun kieltäydyt tekemästä jotain hänen puolestaan ja teet selväksi, että sinulla on omakin elämä, jossa hän ei ole kaiken keskus, hän sanoo: "No, ehkä minun ei vain kannata odottaa mitään keneltäkään. Tulipahan selväksi, ettet sinäkään oikeasti välitä minusta!" Hän voi myös teeskennellä ymmärtävänsä sinua sanoen: "En minä odotakaan, että antaisit kaiken aikasi minulle. Kyllä minä ymmärrän, että tarvitset omaa tilaa ja sinulla on muutakin tekemistä. En minä paheksu, jos et halua olla kanssani. Olen ansainnutkin jäädä yksin!" Tämäkin on pelkkää manipulointia uhriutumisen kautta, jolla hän yrittää herättää empatiaa sinussa saadakseen sinut luopumaan rajoistasi. Hänen käytöksensä perusteella on selvää, että mitä hän kieltää, sitä hän todella tekee ja haluaa. 

(Käännettynä: Jos en saa mitä haluan, teet minusta uhrin. Ja sinä olet syyllinen!)


6. Sinun identiteettisi ei kiinnosta

Hän ei näe tai arvosta sinua omana persoonanasi. Vaikka hän saattaakin hehkuttaa arvostavansa sinua ja näyttää ihailevan sinua, hän samalla kadehtii näitä piirteitä ja haluaisi saada niistä osansa. Koska hän pitää sinua jatkeenaan, hän alitajuisesti uskoo, että sinunkin ominaisuutesi kuuluvat hänelle. Sinun ajatuksesi, mielipiteesi ja tunteesi ovat merkityksellisiä vain, jos ne tukevat hänen näkökulmaansa tai tarpeitaan. Olet hyvä hänen mielestään vain silloin, kun toimit hänen edukseen. Muutut pahaksi viholliseksi heti, kun tuot esiin hänen haitallisen käytöksensä. Siinä hetkessä kaikki vaivannäkösi ja hyvä vaikutuksesi häneen menettää merkityksensä ja yhtäkkiä oletkin manipulatiivinen ja pahantahtoinen vihollinen. Jos tuot esiin epämiellyttäviä tosiasioita hänen käytöksestään, hän torjuu havaintosi ja alkaa kyseenalaistamaan niitä. Hän ei arvosta sinua aidosti, mikä näkyy siinä, ettei hän kykene ottamaan sinua vakavasti ja hän on jopa valmis henkiseen väkivaltaan pyrkiessään vääntämään todellisuudentajusi ja persoonasi kieroon. Vain, koska näet hänen käytöksensä realistisesti ja tuot totuuden valoa hänen itsepetoksensa pimeyteen. Hän projisoi omat vikansa ja vääristymänsä sinuun oikeuttaakseen kaltoinkohtelun. Hänen tarpeensa suojella haurasta egoaan ja ylläpitää mukavuudenhaluaan oikeuttavat jopa tuhoamaan sinua ja tekemään elämästäsi sietämätöntä. Vaikka tällainen toiminta paljastaa hänen sairaalloisen itsekkyytensä, hän yhä uskottelee, ettei ole mikään narsisti. Todellisuudessa hän käyttäytyy juuri kuten narsisti, joka laittaa oman egon ja mukavuuden kaiken edelle, ja on valmis jopa tuhoamaan toisia tämän vuoksi. Kaikki, mikä palvelee hänen tarpeitaan, on hänestä hyvää ja oikein. Hänessä ei vääryyttä ole, vääryys on toisissa. Joka tuo esiin totuuden, muuttuu hetkessä viholliseksi, joka täytyy tuhota, ellei vaikene ja mukaudu hänen valheeseensa.

Esimerkki: Jos yrität keskustella itsellesi tärkeästä aiheesta, hän kääntää keskustelun nopeasti takaisin itseensä: "Tuo muistuttaa minua siitä, mitä minä kerran koin..." Jos yrität keskustella hänen käytöksensä tuhoisuudesta, hän kieltää havaintosi systemaattisesti ja pyrkii tekemään sinut manipulatiivisen paskiaisen ja vääntää rehellisyytesi valheellisesti vääryydeksi: "Ei pidä paikkaansa! En tehnyt niin! En minä manipuloi sinua! Älä tee minusta manipuloijaa!" Todellisuudessa hän on itse tehnyt itsestään manipuloijan, etkä sinä tee väärin sanoessasi totuuden.

(Käännettynä: Sinä olet vain sivuroolissa minun tarinassani ja osasi on olla tukipalveluni ja sijaiskärsijäni. Sinun kuuluu olla se pahantekijä, joka kantaa pimeät puoleni, minä olen viaton uhri enkä voi olla väärässä.)


7. Hän hallitsee epäsuorasti

Emotionaalinen vampyyri ei aina hallitse suoraan, vaan käyttää epäsuoria manipulatiivisia keinoja saadakseen sinut toimimaan haluamallaan tavalla. Hän saattaa esittää avuttomuutta, olla passiivis-aggressiivinen tai vetäytyä, kunnes tunnet syyllisyyttä ja annat periksi. Hän saattaa myös käyttää auttamista keinonaan päästäkseen lähellesi, mutta hän ei aidosti auta sinua vaan pyrkii auttamaan itseään kauttasi. Auttaessaan hän keskittyy vain itseensä. Auttaminen on pohjimmiltaan naamioitua kontrollointia, emotionaalista hyväksikäyttöä ja yhteyden tavoittelua, joka hyödyttää enemmän häntä itseään kuin sinua. Hän ei auta pyyteettömästi vaan käyttää auttamista keinona päästä lähellesi, manipuloida ja imeä energiaasi. Tämä tekee hänen auttamisestaan uuvuttavaa, koska hän ei aidosti auta sinua, vaan käyttää sinua auttamaan itseään. Epäterveen ja manipulatiivisen auttamisen tunnistaa siitä, että se ei anna, vaan uuvuttaa entisestään. Eikä se kunnioita sinun rajojasi, vaan pyrkii pääsemään yksityisyyteesi jopa voimavarojesi ja hyvinvointisi kustannuksella. 


Esimerkki: Jos et vastaa hänen odotuksiinsa, hän sanoo: "Ei sillä väliä, minä pärjään kyllä itsekin, vaikka se on vaikeaa." Jos kieltäydyt hänen uuvuttavasta avustaan ja syystäkin tukeudut toisiin, hän kokee tämän loukkauksena egolleen. Hän voi sanoa syyllistävään sävyyn: "Minähän yritin vain auttaa! Näköjään sinulle ei kelpaa mikään!" Ja näin sinä oletkin syyllinen, koska et suostu sietämään epätervettä "auttamista", joka ei edes aidosti auta sinua.

(Käännettynä: Teen itsestäni uhrin, jotta muutut hallittavaksi.)


8. Kritiikki saa hänet puolustuskannalle

Hän ei kykene ottamaan vastaan lainkaan kritiikkiä ilman defensiivistä hyökkäystä. Hän kokee vähäisenkin kritiikin uhkana omalle egolleen, joka ei kestä kohdata todellisuutta. Jos yrität puhua hänen käytöksestään, hän ei kuuntele eikä pohdi, mitä sanot. Sen sijaan hän torjuu sanasi ja kieltää havaintosi. Hän vetää uhrin viitan ylleen, kääntää tilanteen syytökseksi sinua vastaan tai esittää, ettei ymmärrä, mistä puhut. Sinä olet hänestä se ongelma, kun et siedä hänen paskamaista käytöstään ja kehtaatkin nähdä hänet totuudenmukaisesti. Hänellä ei ole kykyä keskustella rakentavasti ja ottaa sinua vakavasti. Totuus on hänelle kauhistus, ja siksi hän torjuu kaiken kritiikin tehden sinusta pahantekijän. Vaikka hän olisi kaltoinkohdellut sinua, hän uskottelee, ettei ollut pahoissa aikeissa vaan on oikeasti hyväntekijä. Tämä pakonomainen uskomus hänen moraalisesta hyvyydestään saa hänet oikeuttamaan yhä enemmän vääryyttä ja yhä julmempaa pahuutta, mitä kauemmin tämä itsepetos jatkuu. Siksi ei kannata jäädä ottamaan enempää iskuja vastaan. Ei kannata yrittää puhua hänelle, vaan paeta. Koska hänen älyllinen kapasiteettinsa ei kykene vastaanottamaan rehellistä palautetta, on parempi kääntää hänelle selkänsä ja kävellä pois. 


Esimerkki: Sinä sanot: "Minusta tuntuu, että et huomioi minun tunteitani ja tarpeitani, mutta uuvutat minua omillasi" ja hän vastaa: "En ymmärrä, miten voit sanoa noin, kun olen tehnyt kaikkeni hyväksesi!" Todellisuudessa hän on riistänyt kaiken sinusta omaksi hyväkseen antamatta vastavuoroisesti takaisin. Vaikka olisit tukenut häntä antaumuksella hänen projektissaan, häntä ei kiinnosta tukea vastavuoroisesti sinua. Tämä paljastaa, että hän on käyttänyt sinua hyväkseen toteuttaakseen itseään ilman aikomustakaan toimia vastavuoroisesti. Jo se, että olet edes odottanut häneltä vastavuoroisuutta, on hänestä loukkaavaa. Hyväksikäyttösuhteen tunnistaa vastavuoroisuuden puuttumisesta. Jos toivot terveempää suhdetta ja vastavuoroisuutta, hän kääntää tämänkin vääryydeksi tekeytyen avuttomaksi uhriksi: "Sinä vaadit minulta liikoja! En pysty täyttämään sinun odotuksiasi! Vaadit mahdottomia minulta! Sinä olet liian vaativa ja kontrolloiva!" Samalla hän projisoi omat vikansa sinuun, jotta ei joutuisi kohtaamaan itseään rehellisesti. Samalla hän myös paljastaa, että hän kokee oikeudekseen käyttää sinua hyväkseen. Jos terve vastavuoroisuus on hänestä liikaa vaadittu, hän paljastaa sairaalloisen itsekkyytensä. 

(Käännettynä: Sinulla ei ole oikeutta kyseenalaistaa minun toimintaani. Et voi odottaa minulta vastavuoroisuutta, se on loukkaavaa. Sinun on vain siedettävä vastuuttomuuttani ja annettava minulle kaikkesi. Älä jaksa valittaa, älä puhu minulle totuudenmukaisesti, puhu minulle valheita ja mukaudu illuusiooni.)


9. Hän ei kestä erillisyyttä

Emotionaalinen vampyyri kokee uhkana kaiken, mikä viittaa siihen, että sinulla on oma elämä ja identiteetti. Hän on mustasukkainen lähes jokaisesta, joka saa aikaasi ja huomiotasi. Itsenäisyytesi on hänelle uhka, samoin läheiset ihmissuhteesi. Vaikka hän kieltäisi tämänkin, hänen toimintansa paljastaa hänen omistushaluisuutensa. Kun hän huomaa sinun etääntyvän, hän hätääntyy. Hän tekee kaikkensa vetääkseen sinut takaisin hallintaansa – syyllistämällä, uhriutumalla tai lupaamalla muuttua (mutta ei koskaan muutu). Hän voi jopa teeskennellä totuuden kohtaamista, joka kuitenkin on pelkkä manipulatiivinen performanssi, jonka avulla hän vahvistaa itsepetostaan. Epäaito totuuden kohtaaminen on vain keino huijata sinut jäämään myrkylliseen suhteeseen, joka toistaa samaa sairasta kaavaa, jonka pohjavire ei muutu.

Esimerkki: Kun yrität ottaa etäisyyttä, hän sanoo: "Ilman sinua minä en tiedä, mitä tekisin. Kaipaan yhteisiä hyviä hetkiämme! Teen kaikkeni muuttaakseni toimintaani! Nyt minä vihdoinkin kohtaan totuuden! Vaikka se tekee kipeää ja herättää voimakasta kauhua ja häpeää, minä teen sen! Olen poistunut mukavuusalueeltani sinun vuoksesi ja kestänyt tämän tuskan vain sinun takiasi!" Kuitenkin samaan aikaan manipulointi jatkuu, eikä hän edelleenkään kykene keskittymään muihin kuin itseensä. Sama yksipuolinen ja uuvuttava dynamiikka vain jatkuu eikä aidosta kohtaamisesta ja katumuksesta ole tietoakaan. Eihän hän ole tehnyt mitään väärää! Hän on vain suojellut egoaan ikävältä totuudelta, eihän se ole väärin? 

(Käännettynä: Sinä et saa olla erillinen minusta. Katso nyt, kuinka paljon olen valmis kärsimään sinun vuoksesi!)


10. Hän odottaa alistumista

Lopulta emotionaalinen vampyyri ei halua tasavertaista suhdetta, vaan suhteen, jossa sinä palvelet hänen tarpeitaan, kannat hänen vastuuttomuutensa ja ongelmiensa taakkoja, otat kiltisti vastaan haavoja ja pysyt hänen hallinnassaan. Hän ei tahdo vastavuoroista suhdetta vaan haluaa jatkaa hyväksikäyttöä, koska se on niin paljon helpompaa. Hänen ei tarvitse kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi, vaan hän voi jatkaa itsekkään kakaran elämäänsä sinun hyvinvointisi kustannuksella. Koska hän on riippuvainen sinusta, hän on valmis vaikka matelemaan edessäsi, mutta todellisuudessa odottaa saavansa sinut alistumaan käytettäväksi. Hän voi yrittää peittää tämän manipuloivalla kiltteydellä, mutta todellisuudessa hän ei näe sinua arvokkaana yksilönä – vain välineenä omien tarpeidensa tyydyttämiseksi.


Mitä tästä seuraa, kun vedät rajat?


Kun alat asettaa rajoja, hänen todellinen ajattelutapansa paljastuu:

Hän reagoi syyttämällä, uhriutumalla tai yrittämällä manipuloida sinut tuntemaan syyllisyyttä.

Hän ei hyväksy rajoja, koska ne uhkaavat hänen hallintaansa sinusta.

Totuuden puhuminen tekee sinusta pahantekijän hänen silmissään. Hän on valmis vääristämään sinut armotta kieroon välttääkseen kohtaamasta totuutta.

Hän saattaa lopulta vaihtaa uhrinsa, koska hän ei osaa suhtautua ihmisiin muuten kuin välineellisesti.


Vastavuoroisuus on kauhistus yltympäri tällaiselle ihmiselle. 


Emotionaalisen vampyyrin kykenemättömyys tai haluttomuus vastavuoroisuuteen ja terveeseen kanssakäymiseen ilmenee monin tavoin, jotka juontavat juurensa hänen pelkoihinsa, kontrollintarpeeseensa ja tunne-elämän kypsymättömyyteen. Hän on jäänyt kolmevuotiaan lapsen tasolle, joka vaatii kaken itselleen eikä näe itsensä ulkopuolelle. Hänellä ei ole tarvittavaa itsetuntemusta, koska hänen minänsä lepää valheellisen illuusion varassa. Hänellä ei ole aitoa empatiaa tai rohkeutta kohdata toisia aidosti, joten hän välttelee vastavuoroisuutta tavalla, joka suojelee hänen haavoittuvaa itsetuntoaan mutta tekee hänestä erittäin haastavan ihmisen läheisissä suhteissa. Hänen perimmäiset motiivinsa perustuvat hauraan egon tarpeiden täyttämiseen ja pakonomaiseen suojeluun ikäviltä tosiasioilta. Hän on valmis jopa laittamaan muut kärsimään voidakseen pitää yllä omaa mukavuuttaan ja suojella valheellista minuuttaan totuudelta. 


1. Emotionaalinen yksipuolisuus

Miten se ilmenee?

Hän vaatii toisia antamaan emotionaalista tukea, empatiaa ja ymmärrystä, mutta ei kykene itse tarjoamaan samaa vilpittömästi. Hän on emotionaalinen ankeuttaja, joka uuvuttaa toiset epäterveellä omaa egoa palvelevalla kanssakäymisellään. Hän kokee toisten tunteet ja tarpeet häiritsevinä, koska voidakseen kohdata ne hänen tulisi ensin kohdata itsensä rehellisesti. Tätä hän ei halua tehdä ja siksi hänen tukensa jää epäaidoksi. Hänen osoittamansa tuki, empatia ja ymmärrys ovat pinnallisia ja teeskenneltyjä, koska hän ei kykene aitoon kanssakäymiseen eläessään itsepetoksessa. 

Hän vaatii kaiken huomion itselleen ja vie kaiken henkisen tilan vuorovaikutuksessa. Hän purkautuu toisten niskaan dramaattisella ongelmiensa vyöryttämisellä. Hän vaatii toisia kuuntelemaan, mutta ei kuuntele toisia aidosti, vaan odottaa tilaisuutta kääntää keskustelu itseensä.

Hänen tunteensa ovat aina etusijalla, mutta sinun tunteesi ovat toissijaisia tai jopa vähäpätöisiä.

Esimerkki:

"Kuulostaapa ikävältä. Olen kokenut jotain samankaltaista, joten pystyn samaistumaan. Muistan tilanteen, jossa minä koin..." Vaikka hän puhuu samaistumisesta, hän samaistuu vain itseensä ja ohittaa sinut täysin. Kun sinulla on todella vaikeaa, hänen asenteensa viestii tällaista: "Tiedän, että sinulla on vaikeaa, mutta entä minä? Minulla on ollut paljon pahempaa." Ja niin jälleen kerran hän kääntää tilanteen niin, että sinun on tuettava häntä, vaikka olisit itse tuen tarpeessa. 



2. Aitojen keskustelujen välttely

Miten se ilmenee?

Hän ei kykene avoimeen ja suoraan kommunikointiin, koska se vaatisi omien virheidensä myöntämistä ja vastuunkantoa. Sen sijaan hän kääntää tilanteen päälaelleen tekemällä sinusta ongelman ja itsestään uhrin.

Hän välttelee vaikeita keskusteluja vetäytymällä tai muuttamalla aiheen. Hän saattaa paeta aiheuttamansa konfliktin selvittämistä viikkokausia, vaikka tietää tilanteen tuhoavan sinua. Tämä pakeneminen verhotaan avuttomuuteen ja raukkamaisuuteen, mutta todellisuudessa se on passiivista itsekkyyttä ja julmaa välinpitämättömyyttä sinua kohtaan. 

Hän saattaa suostua keskusteluun, mutta toimii passiivisesti ("kyllä, kyllä") ilman todellista aikomusta tehdä muutoksia. Hän voi sanoa asioita, joita odottaa sinun haluavan kuulla, mutta hän ei itse yhdy sanomaansa. Hän ei kykene aitoon katumukseen eikä vastuun ottamiseen, vaan haluaa elää sinun taakkanasi odottaen sinun ratkaisevan hänen aiheuttamansa ongelmat. 

Esimerkki:

"Puhutaan tästä joskus toiste. Minulla on parempaakin tekemistä. Olen niin väsynyt, etten nyt jaksa käydä läpi vaikeita asioita. Kai minäkin saan levätä välillä?" (Todellisuudessa hän on kuukausikaupalla uuvuttanut ja haavoittanut sinua eikä halua ottaa vastuuta teoistaan, vaan jatkaa sinun uuvuttamista. Hän onkin nyt se, joka on niin hirveän väsynyt, ettei kykene korjaamaan virheitään!)

"Okei, olet ehkä oikeassa, mutta en tiedä, mitä asialle voisi tehdä. En tarkoittanut mitään pahaa, enkä ymmärrä, miten tässä kävi näin." (Olet hänen mielestään vain EHKÄ oikeassa, eikä häntä kiinnosta edes miettiä, kuinka korjaisi käytöstään, joka tuhoaa sinua. Vaikka hän tuhoaa sinua, hän uskottelee, ettei ole pahoissa aikeissa! Eihän hän edes ymmärrä, kuinka ihmeessä siinä kävikin niin, että hän on käyttänyt sinua hyväkseen ja kaltoinkohdellut sinua häpeämättömästi!)



3. Vastuun pakoilu

Miten se ilmenee?

Hän kieltäytyy kantamasta vastuuta omasta käytöksestään tai sen seurauksista. Kaikki on aina jonkun toisen vika – usein sinun. Hän saattaa kylmästi jättää sinut kärsimään vastuuttomuutensa seurauksista ilman aikomustakaan ottaa vastuuta. Tämä on henkistä väkivaltaa ja äärimmäistä itsekkyyttä, joita hän ei suostu näkemään realistisesti, vaikka hänen käytöksensä tuotaisi esiin pätevin ja kattavin argumentein. Jos käytät äärimmäistä huumoria selviytyäksesi äärimmäisestä itsekkyydestä ja julmuudesta, joita hän on pitkään harjoittanut sinua kohtaan, sinä saatkin kuulla olevasi se sadisti! 

Kun hän huomaa sinun olevan aikeissa jättää hänet yksin paskansa kanssa, hän saattaa jopa myöntää jonkin asian "näennäisesti", mutta vain saadakseen sinut hiljenemään ja jäämään suhteeseen. Hän voi käyttää myöntämistä lyömäaseena syyllistämään sinua asiaan palaamisesta: "Minähän myönsin jo toimineeni väärin! Minä myönsin jo nämäkin asiat! Pitääkö niitä vielä vatvoa?" 

Myöntäminen on hänelle keino vaientaa sinut ja painaa paskamainen käytös unholaan. Lopulta mikään ei muutu, ja sinä olet edelleen se, joka kantaa vastuun ja lopulta kadotat itsesi hukkuessasi paskaan, jota hän viskaa päällesi.

Esimerkki:

"Tiedän, että olen tehnyt virheitä, mutta eikö ole aika siirtyä eteenpäin?" (Hän vaatii sinua antamaan anteeksi ja unohtamaan, vaikka hän ei ole edes katunut aidosti tekojaan eikä ole halukas muuttamaan käytöstään.) 



4. Aidon läheisyyden pelko

Miten se ilmenee?

Hän ei pysty käsittelemään aitoa läheisyyttä, koska se vaatisi itsensä paljastamista, rehellisyyttä ja haavoittuvuutta. Sen sijaan hänen läheisyytensä on vaativaa, kuluttavaa ja tukahduttavaa. Koska hän ei kykene olemaan rehellinen ja aito, hän pyrkii tukahduttamaan nämä piirteet sinussakin. 

Hän saattaa pitää yllä näennäisen läheisyyden kulissia, mutta se on pinnallista, kontrolloitua ja ehdollista. Hän ei kunnioita rajojasi vaan pyrkii omistamaan sinut. Hän odottaa sinun antavan itsestäsi kaiken ilman että hänen tarvitsisi toimia vastavuoroisesti. Hän ei siedä sitä, jos annat itsestäsi toisille, vaan kokee mustasukkaisuutta. Hän kietoutuu salakavalasti sinuun kuin kuristajakäärme, jonka ote vain kiristyy, jos yrität irtautua. 

Hän voi vetäytyä tai rankaista sinua, jos yrität päästä liian lähelle tai haastat hänen illuusionsa ja asetat rajoja.

Esimerkki:

"Tiedän, että olemme läheisiä, mutta minusta tuntuu, että vaadit minulta liikaa." (Terve, vastavuoroinen ja aitoon arvostukseen perustuva suhde on liikaa vaadittu, sinun kuuluisi suostua hänen käytettäväkseen valittamatta. Jos et suostu, hän rankaisee sinua passiivis-aggressiivisella käytöksellä.) 

"Minusta tuntuu, että vaadit liikoja minulta ja haavoitat minua tuomalla esiin asioita, joita minä en kykene edes näkemään. Koska sinun havaintosi ovat niin suuressa ristiriidassa minun oman minäkuvani kanssa, minun on parempi suojautua, ettet aiheuttaisi minulle enempää vahinkoa." (Nyt sinä oletkin se manipulatiivinen pahantekijä, ei hän! Hän kääntää sinun rehellisyytesi valheeksi ja pahantahtoiseksi manipuloinniksi, vaikka tekee juuri itse sinulle henkistä väkivaltaa manipuloiden sinut pahantekijäksi!)



5. Empatian puute ja oman edun asettaminen etusijalle

Miten se ilmenee?

Hän ei aidosti asetu toisen asemaan, koska hänen koko huomionsa on itsessään ja omissa tarpeissaan. Tämä tekee vastavuoroisuudesta mahdotonta. Hän ei kykene ymmärtämään oman toimintansa vaikutuksia sinuun, eikä välitä tunteistasi aidosti. Tämän vuoksi hän voi kyetä äärimmäiseen julmuuteen.

Hän saattaa tehdä pieniä eleitä vain silloin, kun ne hyödyttävät häntä. Niistäkin hän tekee suuren numeron antaen ymmärtää, kuinka valtavan uhrauksen hän tekeekään, kun kerrankin "keskittää kaiken huomionsa" sinuun! Todellisuudessa hänen kaikki huomionsa on edelleen keskittynyt häneen itseensä. Hän voi pyrkiä "auttamaan" sinua voidakseen tehdä sinusta oman auttajansa. Hänellä ei ole kykyä katsoa asioita sinun näkökulmastasi, ja silti hän teeskentelee välittämistä! Joka kuitenkin jättää sinut uupuneeksi ja tyhjäksi yhä uudestaan. 

Hän ei näe tai tunnusta sinun tarpeitasi, koska ne eivät sovi hänen narratiiviinsa. Hän osoittaa toiminnallaan, että sinun tarpeesi ovat toissijaisia ja aivan liian vaativia (kehtaatkin tarvita mitään, sinunhan tulisi vain antaa), kun taas hänen tarpeensa ovat tärkein prioriteetti. 

Esimerkki:

"Kyllä minua kiinnostaa sinun tarpeesi! Olenhan minä USEITA kertoja kuunnellut ja tukenut sinua!" (Kuitenkin hän on näissäkin tilanteissa keskittänyt suurimman osan huomiosta itseensä ja käyttänyt "kuuntelemista" keinona tehdä sinusta kuuntelijansa ja hänen "tukensa" on uuvuttanut sinua entisestään.)

"Olin juuri ajatellut auttaa sinua, mutta nyt kun muistutit, en enää halua. Eihän sinulle kelpaa mikään, mitä minä teen! Näet vain minut hirveän negatiivisesti, vaikka minä YRITÄN parhaani!" (Jälleen hän onkin se uhri ja sinä olet pahantekijä, kun olet kehdannutkin antaa hänelle rehellistä ja rakentavaa kritiikkiä.)



6. Riittämättömien lupausten ja näennäisen yhteistyön käyttö

Miten se ilmenee?

Hän lupaa asioita, joita ei koskaan aio toteuttaa, tai suostuu tekemään jotain vain näön vuoksi, mutta jättää sen puolitiehen. Hän tekee yhteistyötä vain, jos se hyödyttää häntä. Hän voi pyrkiä yhteistyöhön kanssasi vain voidakseen saada aikasi ja huomiosi itselleen. Tällöinkin hän vuodattaa iänikuisia ongelmiaan, vaikka haluaisit keskittyä aivan muihin asioihin. Hän vaatii huomiosi itselleen, kerjää kehuja ja kannustavaa palautetta, vaikka uuvuttaa sinua minäkeskeisellä vuodatuksellaan.

Tämä antaa hänelle keinon näyttää yhteistyöhaluiselta (vaikka hän pohjimmiltaan keskittyy vain itseensä) ilman todellista aikomusta muuttaa mitään. Vaikka tämä yhteistyö kuluttaa sinua ja koet tulleesi käytetyksi, hän ei näe mitään ongelmaa.

Lopulta olet aina se, joka joutuu paikkaamaan hänen osuutensa, ellet siedä tuota kuluttavaa "yhteistyötä" hänen kanssaan.

Esimerkki:

"Totta kai autan ja tuen sinua, aina kun tarvitsee!" (ja kuitenkin sinä uuvut yhä enemmän, jäät ilman apua ja tukea hänen käyttäessään niitä keinona pitää sinua tukipalvelunaan).



7. Hiljaisen rangaistuksen käyttö

Miten se ilmenee?

Hän ei kykene suoraan ilmaisemaan tyytymättömyyttään, vaan rankaisee sinua passiivis-aggressiivisella hiljaisuudella, vetäytymisellä tai vihjailemalla. Hän voi tehdä selväksi sanaakan sanomatta, että sinä teet väärin antaessasi aikaasi ja huomiotasi toisille. Hän voi rangaista sinua jättämällä sinut yksin kantamaan hänen paskavyörynsä taakkaa ilman tunnontuskia. 

Tämä on tapa pitää sinut kontrollissa, koska alat epäillä itseäsi ja miettiä, mitä teit "väärin". Kun yrität sanoa hänen toiminnastaan, hän tekeytyy uhriksi eikä ole enää ymmärtävinään sinun puhettasi. Ikään kuin muuttuisit vieraskieliseksi vieraan lajin edustajaksi aina, kun tuot rehellisesti ja hyvin perustellusti hänen käytöksensä hänen tietoisuuteensa. Totuuden torjuminen vaatii yhä ankarampaa itsepetosta ja itsepetos vaatii yhä typerämpiä metodeja, jotka sotivat tervettä järkeä vastaan. 

Esimerkki:

"En minä ole rankaissut sinua! Enhän minä ole edes vihainen!" (Kuitenkin hänen kehinkielensä ja olemuksensa paljastavat aivan päinvastaista: hän on raivoissaan sinulle. Vaikka hän  kieltää olevansa vihainen, hänen olemuksensa huokuu passiivista raivoa, joka päivänselvästi kohdistuu sinuun passiivis-aggressiivisen oikuttelun muodossa.)

"Vaikka minä kuinka YRITÄN ymmärtää sinua, en vain pysty näkemään itseäni noin, kuin sinä näet minut. On kuin yrittäisin kääntää linnun laulua selkosuomeksi." (Tämä on avuttomuuteen verhottua mitätöintiä, joka mahdollistaa totuuden torjumisen ja oman illuusion ylläpitämisen. Eihän sinun puheestasi saa edes selvää, ei sinua voi ottaa vakavasti! Todellisuudessa hän ei edes halua ymmärtää eikä ottaa sinua vakavasti. Puheesi on kuin häiritsevää pikkulinnun piipitystä, josta ei voi saada selvää, vaikka kuinka "yrittää"! Näin paljon hän arvostaa rehellisyyttäsi! Hän tekeytyy mieluummin älyllisesti vajaamieliseksi ja samalla yrittää manipuloida sinua kokemaan itsesi niin surkeaksi, ettet edes osaa ilmaista itseäsi ihmisten tavalla. Parempi siis lopettaa se ärsyttävä piipitys.)



8. Ehdollinen "rehellisyys" ja manipuloiva myöntäminen

Miten se ilmenee?

Hän saattaa "myöntää" virheensä tai edes narsistiset piirteensä, mutta vain silloin, kun se palvelee hänen tarkoituksiaan. Tämä on pelkkä keino houkutella sinut takaisin kontrolliin. Hän voi tunnustaa käytöksensä, mutta hän tekee sen valheellisesti ja odottaa saavansa palkkioksi kehuja ja positiivista palautetta. Vaikka hän valehtelee, sinun pitäisi kehua häntä siitä! Jos et anna hyvää palautetta palkkioksi valheellisesta tunnustuksesta, loukkaat häntä ja siksi sinua saakin syyllistää. Omien tekojen tunnustaminen on manipuloinnin väline, eikä hän anna sinulle tilaa ilmaista itseäsi rehellisesti. 

Hän esittää katuvaa, mutta keskittyy vain itseensä ja vuodattaa egosentristä ongelmiensa vyöryä niskaasi kuvitellen sitä katumukseksi. Katumus ei ole aitoa, koska hän ei kykene asettumaan sinun asemaasi. Valheellinen katumus paljastuu, kun hän ei oikeasti muuta käytöstään. Hän käyttää tunnustuksiaan lyömäaseena vaientaakseen sinut. Hän kuvittelee, että pelkkä asian tunnustaminen riittää ratkaisemaan ongelman ja kun se on tehty, siitä ei saa enää puhua. 

Tämä on kaukana aidosta katumuksesta ja rehellisestä itseensä menemisestä. Todellinen itsetutkiskelu jää tekemättä, koska hän pelkää kohdata itseään.

Esimerkki:

"Tiedän, että minussa on vikoja, mutta tarvitsen aikaa työstää niitä." (Todellisuudessa hän ei tee mitään konkreettista, vaan jauhaa pinnallisuuksia ilman syvällistä itsetutkiskelua. Sen sijaan hän rakentaa lisää itsepetoksen kerroksia hauraan egon suojaksi. Pian hän jo kieltääkin kaikki narsistiset piirteensä verhoten todellisen sairautensa jonkin muun sairauden tai persoonallisuushäiriön peittoon. Näin sinä oletkin se, joka on väärässä ja joudut pyytelemään anteeksi rehellisyyttäsi.) 



Miksi vastavuoroisuus on hänelle mahdotonta?


Emotionaalinen vampyyri ei pysty vastavuoroisuuteen, koska se vaatisi:

Oman haavoittuvuuden ja epävarmuuden rehellistä myöntämistä sekä omien kipeiden tunteidensa kohtaamista.

Toisen ihmisen tarpeiden ja tunteiden asettamista hetkeksi etusijalle, siis aitoa empatiakykyä.

Todellista halua nähdä itsensä realistisesti ja todellista kykyä muuttaa omia käyttäytymismalleja.


Näitä hän ei kykene tekemään, koska hänen defenssinsä (passiivis-aggressiivisuus, uhriutuminen, vetäytyminen) suojelevat häntä kohtaamasta syviä pelkoja ja riittämättömyyden tunnetta.


Mitä tästä seuraa?

Emotionaalisen vampyyrin kyvyttömyys (ja tahallinen haluttomuus) vastavuoroisuuteen johtaa jatkuviin konflikteihin, turhautumiseen, uupumukseen ja yksipuolisuuteen suhteessa. Hän jää mieluummin toisia hyväkseen käyttävän passiivipaskamaisen kaavan toistoon kuin kasvaisi vastuulliseksi aikuiseksi. Mitä useammin hän kieltää totuuden itsestään, sitä enemmän hän paaduttaa itseään ja vajoaa hengelliseen pimeyteen. Hän jää loukkuun omaan myrkylliseen käyttäytymiseensä, mikä estää aitoa läheisyyttä ja terveitä ihmissuhteita. Tämä myös eristää hänet muista, sillä kukaan ei jaksa pitkään olla suhteessa, jossa vastavuoroisuutta ei ole. 


Kuinka suhtautua?


1. Älä odota vastavuoroisuutta. Ymmärrä, että hän ei kykene siihen, vaikka kuinka toivoisit. Hän näkee sinut vain omien tarpeidensa täyttäjänä eikä halua vastavuoroista suhdetta, koska se vaatisi häneltä "liikaa". Hän ei välitä aidosti sinusta, vaan käyttää sinua tukipalvelunaan. 

2. Aseta rajat ja pidä ne. Älä jousta odottaessasi hänen muuttuvan. Kannattaa lakata odottamasta muutosta ihmiseltä, jolla ei ole siihen aitoa motivaatiota. Olet nähnyt hänen paskasirkuksensa jo liiankin monta kertaa, eikä sinun kuulu antaa tuhota itseäsi loputtomiin. Kaikki eivät ole tukesi arvoisia. Jotkut eivät halua muuttua, vaan elää loisena kustannuksellasi. 

3. Pidä fokus itsessäsi ja luota havaintoihisi. Näet hänen lävitseen ja se riittää. Koska hän ei halua ottaa sinua todesta, jätä hänet ja keskity omaan elämääsi. Älä anna hänen vetää sinua emotionaaliseen vuoristorataan äläkä ota vastaan manipulointia, jolla persoonasi pyritään vääristämään kieroon.

4. Tarvittaessa irrottaudu. Empatiasi ei kuulu niille, jotka ovat käyttäneet sitä hyväkseen. Jos vastavuoroisuuden puute vie liikaa energiaasi, harkitse etäisyyden ottamista. Sinun ei tarvitse olla hänen likasankona ja emotionaalisena tukisauvana, joka antaa itsestään uuvuksiin asti saaden haavoja ja paskamyrskyjä "kiitokseksi". Suuntaa suotuisampiin olosuhteisiin ja keskity niihin, jotka kykenevät terveempään ja kunnioittavampaan kanssakäymiseen.


Emotionaalisen vampyyrin ongelmat eivät ole sinun vastuullasi, ja terve kanssakäyminen vaatii molemminpuolista halua kohdata totuus. Jos hän ei ole valmis, sinun ei tarvitse jäädä odottamaan. Jos hän ei ota vakavasti sinulle tuottamaansa tuskaa, on välttämätöntä suojautua. Hänelle toisten tuska on toissijaista. Vaikka hän joutuisi itse kärsimään satutettuaan sinua, hän ei näe kuin oman kärsimyksensä ja uskoo olevansa viaton uhri, joka kärsii toisten pahuuden vuoksi. Hänellä ei ole kykyä ymmärtää tekojensa seurauksia eikä sitä, jos joku yrittää laittaa hänet vastuuseen sinua kohtaan harjoittamastaan kaltoinkohtelusta. Koska tuskasi ei merkitse hänelle mitään, hän kokisi tuolloinkin olevansa ainut, joka joutuu kärsimään, muka täysin aiheetta ja viattomana. Eihän hän ole mielestään tehnyt mitään pahaa! Ja vaikka olisikin, eihän se nyt niin vakavaa ollut, eihän hän halunnut tehdä pahaa. Vaikka todellisuudessa emotionaalinen hyväksikäyttö, manipulointi, henkinen väkivalta ja toisen uuvuttaminen pitämällä tätä tukipalveluna vailla aikomustakaan vastavuoroisuuteen on silkkaa pahuutta. 


Vastavuoroisuuden puuttuminen ei kuulu terveisiin ihmissuhteisiin! 

Persoonasi vääristäminen ja rehellisyytesi vääntäminen pahuudeksi on henkistä väkivaltaa, jota ei tule sietää!

Kun toinen ei kykene terveeseen ihmissuhteeseen, vaan pyrkii elämään kustannuksellasi, on syytä nostaa kytkintä!

Kun ymmärrät tämän dynamiikan, voit vetää rajasi entistä vahvemmin ja estää häntä käyttämästä sinua oman elämänsä tukipilarina. Sinulla on oikeus olla erillinen, arvokas ihminen – ja hänen kyvyttömyytensä nähdä se kertoo enemmän hänestä kuin sinusta. 


Tässä vielä emotionaalisen vampyyrin elämän perusarvot – kaikessa minäkeskeisessä raadollisuudessaan:


1. Mukavuus ennen kaikkea:

"Jos joku yrittää repiä minut ulos omasta kuplastani, se on heidän ongelmansa. Heidän täytyy olla väärässä, en minä voi olla niin itsekäs kuin he sanovat! Minä saan torjua heidät ja heittää vastuuni heidän kannettavakseen. Minä ansaitsen olla mukavuusalueellani, vaikka se tarkoittaisi, että muiden elämä menee perseelleen."


2. Vastuun välttely on taidetta:

"Miksi kantaisin vastuuta, kun voin joko syyttää muita, esittää väärinymmärrettyä uhria tai teeskennellä, etten ymmärrä mistä on kyse? Tekeydyn mieluummin vaikka typerykseksi kuin ottaisin vastuun teoistani. Minullahan on oikeus. Toisten velvollisuus on kantaa taakkojani ja olla tukipalveluni."


3. Uhrius on voimaa:

"Olen aina kärsivä sankari tässä tarinassa, ja kaikkien muiden pitäisi se ymmärtää, ja sietää oikkujani. Enhän minä tahallani manipuloi toisia, minä en vain voi itselleni mitään! Minulla on ollut niin hirveän vaikea lapsuus, että se oikeuttaa kaiken. Olen vain avuton uhri, jota tulee sääliä, eikä kritisoida. En halua pahaa, olen vain niin avuton. Myötätuntoa tänne, kiitos."



4. Anteeksianto kuuluu automaattisesti:

"Jos sanon 'anteeksi nyt jos jotain tapahtui, en minä tahallani', niin pitäähän sinun jo siirtyä eteenpäin, koska tämä keskustelu on liian raskasta minulle. Et arvaakaan kuinka vaikeaa tämä on minulle ollut! Minä myönnän virheeni, ja sinun tulee unohtaa ne. Pitäisihän sen riittää! En jaksa enää palata aiheeseen. Enkä todellakaan jaksa kuunnella sinua! Puhut liian rehellisesti ja tuot esiin vain ikäviä asioita minusta. Sinä tässä piinaat minua, sinun pitäisi pyytää anteeksi minulta, kun olet kehdannutkin väittää minun olevan sairaalloisen itsekäs!"



5. Manipulaatio on diplomaattisuutta:

"En koskaan sano suoraan, mitä haluan – odotan muiden tietävän automaattisesti mitä haluan. Jos en saa haluamaani, osoitan mieltäni passiivis-aggressiivisella tyylillä. Oikuttelen, vihoittelen, kiertelen, kaartelen ja torjun rehellisen palautteen. Kiellän ja kyseenalaistan, annan muiden epäillä itseään, kunnes he tekevät juuri niin kuin minä halusin. Silti en ole mikään manipuloija enkä varsinkaan pyri kontrolloimaan toisia!"



6. Kaikki kääntyy minun edukseni:

"Mikä tahansa tilanne, joka ei ole suoraan minun kannaltani hyödyllinen, on väärin ja kohtuutonta. Mikä tahansa, mikä palvelee oman egoni tarpeita, on aina oikein ja kohtuullista. Tarkoitus pyhittää keinot."



7. Emotionaalinen säästötili:

"Kerään muiden energiaa, aikaa ja empatiaa kuin pankkiiri rahaa. Mutta omasta pussistani en pistä koskaan mitään takaisin. Eikä minulta sellaista saa vaatiakaan! Toiset ovat täällä minua varten ja heidän on täytettävä tarpeeni. Olen jäänyt niin paljon vaille, joten muut ovat minulle velkaa kaiken aikansa, huomionsa, empatiansa, vaivannäkönsä, tukensa ja energiansa. Heidän kuuluu antaa odottamatta vastavuoroisuutta minulta. Sehän on itsestäänselvää!"



8. Empatia on valikoivaa:

"Tiedän, mitä empatia tarkoittaa, vaikka en kykene sitä aidosti kokemaan. Vetoan toisten empatiaan ja käytän sitä oivasti saadakseni haluamani. Mutta älä kuvittelekaan, että annan sitä vastavuoroisesti. Minuahan tässä pitää sääliä!"



9. Pahoittelu on strategia:

"Pyydän anteeksi vain, jos sillä pääsen takaisin tilanteen niskan päälle. Muuten pysyn hiljaa. Eihän minun oikeasti tarvitse olla pahoillani mistään, minähän en tehnyt mitään pahaa. Pyydän anteeksi vain voidakseni pitää sinut otteessani. Pian onkin sinun vuorosi pyytää anteeksi minulta, koska olet kehdannutkin olla rehellinen!"



10. Kritiikki on väkivaltaa:

"Kaikki, mikä ei hivele minun egoani, on ilkeää, tarpeetonta ja traumatisoivaa. Tämä koskee erityisesti totuutta. Totuuden puhujat ovat väkivaltaisia, manipuloivia ja pahantahtoisia ihmisiä, jotka haluavat vain satuttaa minua. Minulla on oikeus hyökätä heitä vastaan kaikin keinoin. Minähän vain suojelen itseäni julmuudelta!"



11. Itsekkyys on oikeuteni:

"Jos jokin palvelee minua, se on automaattisesti moraalisesti oikein. Piste. Jos jokin ei palvele minua, se on automaattisesti moraalinen vääryys, josta kuuluukin antaa rangaistus."



12. Unelmoin vastuuttomasta rakkaudesta:

"Haluan läheisyyttä, joka ei vaadi minulta mitään, mutta antaa minulle kaiken. Rakkaus on paras silloin, kun se on täysin toispuoleista. Toinen on vain minua varten ja antaa minulle kaiken. Minä saan vain ottaa ja opettaa häntä jättämään kaikki muut läheiset ja ystävät elämästään. Hänen aikansa ja huomionsa on yksityisomaisuuttani, muut pysykööt poissa!"



13. Epämääräisyys on etuoikeus:

"Pidän itseni aina sopivasti sumussa, jotta voin sanoa 'En tiedä, en ymmärrä', kun joku yrittää pitää minua tilivelvollisena. Tietämättömyyteen vetoamalla voin oikeuttaa ihan mitä mieleeni tulee. Olen sokea uhri, joka ei vain voi itselleen mitään. Enkä voi mitään sillekään, kun en kykene ymmärtämään toisten rehellistä palautetta. Kun toisten palaute sotii omaa minäkuvaani vastaan, se on automaattisesti täysin vierasta kieltä, josta ei voi saada selkoa millään keinolla. He ovat väärässä joka tapauksessa, ei heitä tarvitse uskoa."



14. Todellisuus on suhteellinen käsite:

"Oma kokemukseni on ainoa tosi asia tässä universumissa. Kaikki muu on vääristynyttä. Kaikkien on mukauduttava tukemaan minäkuvaani ja annettava minulle vain positiivista palautetta. Kaikki egoani uhkaava on valhetta ja ilkeää manipulointia. Jos joku uskaltaa antaa minulle rakentavaa kritiikkiä, siirrän kaiken negatiivisen hänen kannettavakseen. Hän on se pahantekijä, minä olen vain uhri. Koska en ole pahoissa aikeissa, kaikki, mitä teen, on automaattisesti hyvää ja oikeutettua. Kun joku tuo esiin ikäviä tosiasioita, hän muuttuu viholliseksi, jota vastaan saan hyökätä. Hän vain loukkaa minua, minä saan siis puolustautua! Totuus pysyköön kaukana minusta!"



15. Kaikki on liioittelua – paitsi minun kärsimykseni:

"Kun minä tunnen pientäkin epämukavuutta, se on maailmanloppu. Kun joku muu valittaa isostakaan asiasta, se on 'ei nyt niin vakavaa'. Minun vaikeuteni ovat olleet paljon vakavampia! En jaksa kuunnella toisten hätää ja vaikeuksia, heidän on keskityttävä kuuntelemaan minua! Toisten on jaksettava kuunnella minua silloinkin, kun he ovat väsyneitä ja uuvuksissa. Kyllä he siitä piristyvät, kun päästään puhumaan minusta! Jos toiset tuovat esiin ikäviä totuuksia minusta, he vain liioittelevat. Enhän minä voi olla niin itsekäs, he pakostakin liioittelevat!"



16. Konfliktien välttely hinnalla millä hyvänsä:

"En koskaan kohtaa asioita suoraan, vaan passiivisesti aggressiivisilla vihjailuilla, marttyyriasenteella ja hiljaisella mökötyksellä. Kun minun tulisi ottaa vastuu teoistani, muut vaativat liikoja. Minulla on oikeus jättää aiheuttamani paskamyrsky ja oma vastuu toisten niskaan, minähän vain suojelen omaa egoani ja mukavuuttani! Samalla voin tuottaa toisille kärsimystä pitkittämällä passiivista pakoani. He ansaitsevat sen. Mitäs toivat esiin totuuden ja vielä vaativat minua ottamaan vastuun!"



17. Peiliin katsominen on painajainen:

"Peili on vain esteettistä tarkastelua varten. Sisäisten puutteiden miettiminen on turhaa – sehän pilaisi päiväni. On helpompaa antaa toisten kantaa paskamaiset puoleni ja vääristymäni. Peiliin katsominen pelottaa niin hirveästi! On törkeää edes vaatia minulta sellaista! Sehän tarumatisoisi minua aivan liikaa!"



18. Toisen arvo riippuu heidän hyödystään:

"Ihmiset ovat olemassa vain, jos heillä on jotain tarjottavaa minulle. Jos ei ole, heistä voi aina tehdä syntipukkeja. Jos annat minulle itsestäsi kaiken, mitä haluan ja otat vastaan kaiken, mitä niskoillesi heitän, olet ystäväni. Jos vaadit vastavuoroisuutta, tuot esiin totuuden käytöksestäni, vedät rajoja ja näet lävitseni, olet viholliseni."



19. Rajat ovat olemassa rikottaviksi:

"Sinun rajasi ovat mielipidekysymys, kun taas minun rajani ovat pyhiä. Asioiden on mentävä aina minun ehdoillani, eikä sinulla saa olla vastaansanomista. Sinä olet kohtuuton, jos et taivu minun tarpeisiini. Vedä rajasi toisille, mutta minulle et saa asettaa rajoja. Sehän estäisi minua saamasta tarpeitani täytetyksi. Olet julma, jos vedät minulle rajoja!"



20. Kaikki, mitä sanon, on loogista (minulle):

"Jos minun ajatukseni kuulostavat sekavilta, se johtuu vain siitä, että sinä et ymmärrä niiden nerokkuutta. Ethän sinä ole läheskään yhtä pätevä ja oppinut kuin minä. Jos tuot esiin epämiellyttäviä totuuksia pätevillä argumenteilla ja selkeillä todisteilla perusteltuna eteeni, sinä puhut vain sekavia enkä yksinkertaisesti kykene ymmärtämään puhettasi. Totuus on minulle kuin vierasta kieltä, jota ei jaksa edes yrittää ymmärtää. Heittäydyn mieluummin hölmöksi kuin kohtaisin totuuden. Etkä sinä saa sanoa minun käyttävän idioottimaisia keinoja itsepetokseni tukena! Vaikka käyttäydyn kuin älyllinen ja emotionaalinen vajakki, et saa pitää minua sellaisena!"



Tässä on kattava kokoelma emoyionaalisen vampyyrin arvomaailmaa. Näiden varassa on helppo elää loisen elämää ja pitää kiinni uhriutumisesta ja vastuuttomuudesta – kunnes joku kiskaisee maton jalkojen alta. Valitettavasti sekin on jonkun muun syy, hän on aina uhri, jolla on hyvä tahto kaikkia kohtaan. Vaikka hän tekisi pahuutta, hän vähättelee sitä uskotellen olevansa hyvä ihminen, jolle vääryyskin muuttuu oikeutetuksi, kun omaa egoa on suojeltava ja omaa mukavuutta pidettävä yllä jopa toisten kärsimyksen kustannuksella. 

Mutta silti: Hän EI ole itsekäs! Ei ikimaailmassa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti