maanantai 29. heinäkuuta 2019

Ärsyttävä ilmiö

 Mua ärsyttää kun niin moni pitää päihdeongelmaisia ja mt-ongelmaisia huonompina ihmisinä, vieläpä itseään huonompana, yhteiskunnan pohjasakkana. Jotkut menee vielä niin pitkälle, et ajattelevat, että "tuollaiset pitäisi tappaa". Se ei ole totta! Ne, jotka noin ajattelee, ovat itse alhaisia ja julmia. Kysyn vaan: tappaisitko oman lapsesi/läheisesi, jos hänelle tulee päihdeongelma? Haluaisitko itse, että muut toivoo sun kuolemaa, kun itse taistelet elämästäsi huumehelvetissä?
 Mt-potilaat  ja päihdeongelmaiset ovat ihan yhtä arvokkaita kuin muutkin. Ei ongelma tee ihmisestä huonoa, vaikka ongelma olisikin ikävä. On väärin tuomita kanssaihminen huonoksi jonkun ongelman takia. Ihan kuin hän ei itsekin kärsisi ongelmastaan, ja vielä enempi kärsimystä lisää se, kun muut tuomitsee toisen itseään "alemmalle tasolle". Kuka tahansa voi sairastua päihde- ja/tai mt-ongelmiin, joten turhaa on kuvitellakaan, että toiset olisi alempiarvoisia kuin toiset.
 Vaikka nää ongelmat oireilee erittäin ikävästi, sekään ei ole syy tuomita toista huonommaksi. Jokainen toimii joskus väärin, toiset urakalla tekee pahaa (mikä on hölmöä), toiset tekee pahaa hienovaraisemmin (hölmöä sekin). Toinen voi varastaa, olla väkivaltainen ja sekoilla paljon, toinen voi olla hyvin katkera, puhua pahaa toisten selän takana ja vihata lähimmäistään. Yhtä pahoja tekoja kaikki. 
 Vaikka teot on vääriä, se ei tee toisesta huonompaa. Kaikki me tehdään väärin, joten ei ole aihetta tuomita toista muka itseään huonommaksi. Se on valhetta ja itsepetosta, siinä ihminen haluaa kuvitella olevansa hyvä, parempi, paras, ja siksi korottaa itsensä toisten yläpuolelle. Vieläpä sellaisten "yläpuolelle", jotka ovat eläneet elämänsä huumehelvetissä, taistelleet elämästä ja kuolemasta, joutuneet näkemään ja kokemaan niin sairaita ja pahoja asioita, et psyyke hajoilee.. niin, ja ovat vielä saattaneet selvitäkin siitä kaikesta, saaneet elämänsä kuntoon.
 On todella noloa ja häpeällistä mennä korottamaan itseään sellaisten "yläpuolelle", joiden elämästä eivät tiedä paskaakaan. Nää itsensä korottajat on usein kokeneet paljon vähemmän kuin ne, joiden ylitse yrittävät itseään korottaa. Moni ei edes selviäisi siitä kaikesta hengissä. Joten turhaa on mennä korottelemaan itseään toisten yläpuolelle, se on ALHAISTA!

10 kommenttia:

 1. Moni tekopyhästi myös pitää alkoholia hyvänä nautintoaineena, vaikka se on oikeasti yksi vahvimmista ja haitallisimmista Huumausaineista.
  Alkoholi huumaa ihmiset helposti ja nopeasti jopa tiedottomaan tilaan. Se vain sattuu historian oikuista johtuen olemaan laillista.
  Ja siinä useimmiten unohtuu myös se, että ovat laillisia monet muutkin huumausaineet eri maissa ja kulttuureissa.

  VastaaPoista
 2. Joskus se johtuu varmaan myös siitä miten he itse käyttäytyvät muita kohtaan, agressiivisa, uhkailevat, varastelevat. Eivät siis kaikki, mutta kun muutama nisti sekoilee kylillä ja ryöstelevät mummoja, niin maine on taattu. Myös sellainen asia, kun moni nisti ja alkoholisti näyttävät syyttävän ongelmistaan kaikkia muita kuin itseään, ei auta asiaa. Ja he vaativat oikeudenmukaisuutta, apua, rahaa, tukea ja kuitenkin eivät sitä näytä arvostavan. Vika ei ole koskaan heissä, vain muissa. Siinä ehkä syitä miksi kukaan ei näytä heitä arvostavan.
  Itse näen ihmiset ongelmien takana, mutta kunnioitus, arvostus... Ne on asioita jotka ansaitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni käyttäjä ja alkoholisti on paskiaisia, mut ei heidänkään takia ole aiheellista kaikkia tuomita. Paskiaiset on paskiaisia, mut se ei tee kaikista samanlaisia.

   Homma menee hankalaksi jos syyttää vain toisia ongelmistaan. Ongelmiin on kyllä usein monia tekijöitä, mut jos ei myönnä omaa osallisuuttaan niihin, se ei ole hyödyllistä eikä oikein. Se johtaa vaan kehään, josta poispääsy on vaikeaa. Jokainen on vastuussa teoistaan, eikä syyllisyyden siirtäminen toisille mitään auta.

   Poista
  2. "Ja he vaativat oikeudenmukaisuutta, apua, rahaa, tukea ja kuitenkin eivät sitä näytä arvostavan"

   Suomen pitäisi olla hyvinvointivaltio, ja arvosti sitä tai ei, niin kaikkia tulisi hoitaa ja kohdella oikeudenmukaisesti. Ja voin sen sanoa, että päihdehoito on Suomessa todella kuralla, nistit ja alkoholistit on kakkosluokan kansalaisia ja niitä kohdellaan niin, kaikkialla. Ja se ei ole oikein (ei, vaikka osa ehkä sekoileekin). Olen narkkari, mutta en varasta tai valehtele. Olen empaattinen, kiltti, impulsiivinen ja intohimoinen. Olen ihminen. Mutta silti kaikki kohtelee mua kuin roskaa. En Aa hoitoa moniin sairauksiin. Päihdeongelmien takana on muutenkin todella usein muita mt-ongelmia, sitä ei vaan aina ymmärretä. Nistit ja alkoholistit on sairaita.

   T.22v nisti

   Poista
  3. Näinhän se valitettavasti on, et päihdehuolto on ihan perseellään tässä maassa. Muakin edelleen pidetään kakkosluokan ihmisenä päijdehuollossa(kin), vaikka olen ollut pää selvänä jo 4v 6kk. Usein päihdehuollossa asiakkaita kohdellaan todella törkeästi, käytetään heihin/meihin valtaa väärin ja muutenkin kohtelusta huomaa, ettei meitä pidetä ihmisinä. Näinhän siinä käy, kun päästetään natsit "huolehtimaan" asioista terveydenhuollossa. Enkä hauku, vaan niitä ne on sanan varsinaisessa merkityksessä.

   Poista
 3. Ei kaikki päihteiden käyttäjät tee rikoksia.

  Jotkut ovat hyvinkin arkoja asian kanssa, sen, että eivät kykene toimimaan ilman "lääkettään", mutta eivät myöskään halua sotkeentua mihinkään varasteluun, huijaamiseen tai pahoinpitelyyn, ikinä, milloinkaan.
  Moni myös tahtoo karttaa poliisin kanssa tekemisiin joutumista niin pitkälle kuin vaan kykenee.
  He saattavat maata tuskissaan kotona eivätkä tiedä mistä saisivat apua kun usein ovat jo yrittäneet saada, eivätkä he silti halua lähteä epämääräisille reissuille kamaa hakemaan. Saattaa olla niin, että heidän moraalinsa tai herkkä mielensä ei kestäisi sitä kaikkea säätämistä siinä heikossa ja voimattomassa olotilassa, ja he jäävät yksin odottamaan parempaa päivää.

  Lääke voi olla mikä vaan, eri ihmisillä on eri tavoin vaikuttavia aineita käytössään, se voi olla vaikka opiaatti tai amfetamiini.
  Monet yrittävät sillä lääkkeellään saada itsensä vain toimintakuntoiseksi.

  Toki on myös ihmisiä, jotka haluavat minkä tahansa aineen vaikutuksen avulla siirtää mielensä pois nykyhetkestä, olla sekaisin tai jopa sammua ja niin vain unohtaa kaiken.

  Päihteiden käyttäjistä ei kuuluisikaan puhua yhtenäisenä ryhmänä.

  Monista ei näy käytöksestä eikä olemuksesta päälle päin se mitä he ovat aamulla kahvin tai teen lisäksi nauttineet.

  Tällaisia ihmisiä on.

  Moni myös yrittää pysyä mahdollisimman kaukana rikollisuudesta ja muista ikävistä asioista, joita päihdemaailmaan kyllä liittyy ja paljon, sillä päihteiden ollessa laittomia markkinat ovat isompien rikollisryhmien käsissä.

  Jos hoitoon pääsisi helpommin ja saisi apua päihteiden aivokemiaan vaikuttaneisiin muutoksiin sekä mahdollisiin sosiaalisen elämän ongelmiin, kuten yksinäisyyteen, tai psyykkisiin ongelmiin, niin rikollista toimintaa harjoittavien päihteiden käyttäjien määrä laskisi varmasti huomattavasti.

  Pitäisi saada stigmatisointi pois ja kuunnella ja uskoa ihmistä ihmisenä. Hoitoon tulisi päästä heti kun sitä ihminen itse pyytää.
  Näin ei ole Suomessa.

  Monessa muussa EU-maassa hoitoon pääsee heti. Sillä on ehkäisty ja ehkäistään ongelmien, pahoinvoinnin, rikollisuuden ja kustannusten lisääntymistä.

  Ja pelastetaan ihmisten elämiä, ei vain yhden, vaan usein myös hänen lastensa tai kumppaninsa tai vanhempiensakin elämiä.
  Niin, että elämä ei ole selviytymistaistelua vaan jopa ihan mukavaa ja tavallista, ihanaa tavallista arkea.

  Voimia! Uskoa parempaan, muutoksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Tuli väärä hymiö kun olen autossa. Tarkoitan siis :)

   Poista
  3. Olen samaa mieltä sun kanssa. Ja kun laaniinhän se asia on. Kiitos kun laajensit näkökulmaa! :)

   Poista